Onderzoeken we alleen nog maar de cloud?

Begin van deze zomer is door Interxion een onderzoek gepubliceerd dat over cloud trends in het jaar 2020 gaat. In de Nederlandse pers lijkt het niet te zijn opgedoken, elders in Europa is er wat meer over geschreven. ISP Today gaat het evenmin herkauwen, we gebruiken het wel om een andere vraag te stellen.

Van alle persmeldingen die we rechtstreeks of Channel Connect binnen krijgen gaan er best veel over onderzoek. Onderzoek kan leuk zijn, al wordt het tegenwoordig steeds vaker gebruikt om een persbericht te laten opvallen. De kwaliteit leidt daar nogal eens onder. Daarnaast zien we nog iets gebeuren. Het aantal onderwerpen neemt niet toe, maar blijkt redelijk beperkt of neemt zelfs af. Security en privacy worden ongeveer het meest gebruikt als onderwerp, op de voet gevolgd door alles dat met cloud te maken heeft. Het genoemde onderzoek van Interxion is een voorbeeld van het laatste. Als de we bevindingen mogen geloven is bij grote bedrijven alles gericht op cloud in de smaken hybride, private en een beetje public.

Het beeld dat Interxion laat schetsen zou kunnen kloppen voor de klantgroepen die ze (willen) bedienen, maar geeft geen totaal beeld van de markt. Er zijn namelijk meer dan alleen enterprises en er is meer dan een focus op cloud. Daarmee trapt ISP Today natuurlijk wel een open deur in. Het zijn eigenlijk twee deuren. De eerste is dat er al jaren geen fatsoenlijk onderzoek meer is gedaan naar de Nederlandse hostingmarkt en de tweede is dat de wensen van het MKB en alle SoHo gebruikers evenmin in kaart wordt gebracht. De tijden dat een TNS-NIPO of Blauw zoiets deed en de rapporten verkocht aan belangstellenden liggen ver achter ons. Nu lijkt het alsof de bevindingen van een beperkt aantal aanbieders met heel duidelijk een eigen agenda de enige bron van informatie zijn voor de gehele sector.

De Nederlandse IT sector, inclusief alle leveranciers en ook afnemers, doet zich daarmee tekort. Het is net alsof de auto importeurs alleen nog maar communiceren over de trend naar elektrisch rijden en geen woord meer reppen of verschillen tussen 3-deurs en 5-deurs modellen, sedans, coupés en stationwagens.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.