‘Ontwikkel je infrastructuurdienstverlening vanuit eindgebruiker’

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=0yQtr7Pt8u0&w=630&rel=0]

Software Defined Networking is een term die we de laatste tijd steeds vaker horen. Dat deze term zoveel aandacht krijg is niet gek, want het belooft een manier om het netwerk weer onder controle te krijgen.  Wij vroegen Marc Samsom, Datacenter Lead Netherlands bij Cisco, naar zijn visie op SDN.

Het meer ‘open maken van het netwerk vanuit de applicatie en gebruiker’ is het eerste wat bij Samsom opkomt als hij aan Software Defined Networking denkt. “Je gaat meer vanuit een netwerkservice praten, van waaruit je meer kunt ontplooien en zaken ‘repeatable’ maakt. Hiermee wordt het voorspelbaarder en kan je het beveiligen. Als leverancier van diensten kan je dit in één keer voor heel veel klanten doen. Je kan een dienstencatalogus bouwen voor netwerkdiensten.”

Waar we volgens Samsom op afstevenen zijn 100% geautomatiseerde netwerken. “Met daarbij ook 100% terugmelding van wat de applicaties op dat netwerk doen. Je hebt compleet zicht vanuit die applicatie-laag op wat het netwerk voor je doet. Het gaat dus niet alleen om ‘control’ van boven, maar ook juist om ‘visibility’ vanuit het netwerk.”

De stappen die Nederlandse bedrijven op vlak van SDN zetten, zijn wel of niet zichtbaar afhankelijk van waar je volgens Samsom in de markt staat. “We zien heel veel bedrijven en met name datacenters die er professioneel mee bezig zijn en waarbij het een heel ‘hot’ thema is. Die zijn bezig hun strategie te bepalen en hebben al zaken geïmplementeerd. De hele ‘automation-gedachte’ leeft bij deze partijen veel meer dan bij eindgebruikers.”

“Als je denkt aan een nieuwe infrastructuur, denk dat vanuit je diensten en je servicecatalogus. Wat voor infrastructuurdiensten heeft je eindgebruiker nodig en begin niet te bouwen vanuit de onderkant. We zijn gewend om te denken in routers en switches, maar ga nu eens vanaf de ‘bovenkant’ denken.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.