OpCyberPaint – de derde editie

opcyber630415Op de website van Stichting Cyberpaint staat als reden van het event dat binnenkort weer wordt gehouden: “Er is duidelijk behoefte aan een dialoog tussen ethische hackers, mensen van anonymous, infosecurity professionals, diverse takken van de overheid en commerciële organisaties die zich bezighouden met IT security. Bestaande fora richten zich op een enkele doelgroep en hierdoor mist de interactie tussen de verschillende groeperingen. Door iedereen uit de online-wereld op basis van gelijkwaardigheid en anonimiteit offline bij elkaar te brengen, is een dialoog mogelijk. We willen hiermee iedereen met security-affiniteit aanspreken ongeacht zijn of haar achtergrond.”

Een duidelijk verhaal en toch hebben we, tijdens een pauze bij de bijeenkomst In het Hoofd van de Hacker, Oscar van de Stichting Cyberpaint om verdere tekst en uitleg gevraagd.

Oscar, de laatste editie van opCyberpaint was in 2014, wat staat er voor 2016 te gebeuren?
Met de derde editie zijn er ook wat veranderingen doorgevoerd. Wat betreft de deelnemers stellen we de grens op 200, en vol is ook echt vol. Of dat ambitieus is? De vorige keer zaten we op 140 deelnemers op de dag en sindsdien is de community echt niet kleiner geworden. Ook anders is wat we gaan doen. Opcyberpaint stapt over van paintball naar lasergaming. We hebben uiteraard redteam vs blueteam rondes en sluiten af met een mission impossible.

Waarom zij jullie van paintball afgestapt?
Het formele antwoord is: paintball is een contact sport en dat brengt bepaalde risico’s met zich mee. Het informele antwoord: het is onpraktisch. Een blauwe plek is tot daar aan toe, en sommigen hadden er ook echt wel meer dan een, maar de meesten van ons willen maandag gewoon kunnen werken en dan zijn spierpijn en zwellingen net iets te onhandig.

Lasergamen is niet echt een dialoog – zoals op jullie website staat.
Klopt, we hebben deze editie natuurlijk weer een aantal onderwerpen die we ter sprake gaan brengen met een ijzersterk panel en de betrokkenheid van iedereen in de zaal. Denk daarbij aan de wetgeving die nu in de politiek wordt besproken. Kan dat, wat is daar de impact van in de praktijk.

Laten we wel zijn we zijn wat we “internet” noemen is een hele grote complexe keten – dus weten wat er in elke schakel gebeurt en wat op elk van die plekken de impact van zowel cybercrime als wetgeving is enorm belangrijk. Ieder aspect van kennis is welkom. Dus of je door de week een privacy officer bent, onderzoeker. rechercheur of abusedesk medewerker, dit is de plek en het moment waarop die kennis kan worden gedeeld, heel graag zelfs!

De dialoog aangaan is iets dat de hele dag door kan. Net als voorgaande keren zal ook nu zowel in de zaal, tijdens de lunch als op de baan nog behoorlijk worden gediscussieerd en uitgelegd, en inderdaad ook na afloop aan de bar.

Daarbij geldt nadrukkelijk dat privacy en anonimiteit gewaarborgd zijn. Dit is dus geen event met live streams. Bij de inschrijving vragen we om je nickname, je echte naam boeit niet.

Over de catering gesproken, die was vorige keer dik in orde
Goed te horen. Je merkt bij het inschrijfformulier dat we daar op letten en leuk om te melden: Schuberg Philis is ook deze keer sponsor van de Club Mate.

Sponsor?
Je we werken met sponsors, de namen van de andere partijen kan ik je nu nog niet geven, maar die staan binnenkort op de website. We zijn daar heel transparant over en als Stichting blijven we absoluut waken dat de onafhankelijk blijven. Een sponsor heeft geen invloed op het programma. Dat zouden de groepen die we bijeen brengen ook nooit accepteren.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.