OpenStack Bussum – een echte community bijeenkomst

openstack2016bussum630415Afgelopen vrijdag stond ‘t Spant in Bussum weer volop in het teken van OpenStack. Nog meer bezoekers dan 2015 en een omvangrijk programma zal iedereen die het theater annex zalencomplex betrad zijn opgevallen. Daarmee is deze derde editie in het kort beschreven.

Wat tijdens alle presentaties en plenaire activiteiten is besproken is te omvangrijk om hier te beschrijven. ISP Today is ook amper toegekomen aan het volgen van de programma onderdelen, want zonder daar vooraf iets voor te hebben geregeld deed zich de kans voor met twee kopstukken van de OpenStack organisatie te kunnen praten. Dat werden dus interviews waarbij de vragen en antwoorden niet van te voren bedacht waren en dat leidde tot het volgende resultaat.

Het eerste gesprek was met Frank Weyns, director OpenStack bij Rackspace in Amsterdam.

Frank waaruit bestaat jou gemiddelde werkdag?
Voor 25% bestaat die uit het verspreiden van de boodschap en het wegnemen van twijfel. Dat is iets dat ik extern en intern doe.
Welke skills heb je daarvoor nodig?
Ik draai al wat jaren mee, heb inmiddels 22 jaar OpenSource ervaring. Wat ik nu tegenkom bij OpenStack lijkt op de houding die werd aangenomen eerder deze eeuw als het over Linux ging.
Hoe omschrijf je de acceptatie van OpenStack in het bedrijfsleven?
Voor opensource in het algemeen geldt dat op enterprise niveau het nog vaak voorkomt dat men het eenvoudigweg niet begrijpt. Het ontbreken van een businessmodel snapt men niet goed. Het blijven volgen van het ingeslagen platgetreden pad is dan makkelijker en lijkt minder risicovol te zijn.
Hoe omschrijf je de bezoekers aan dit event?
Ik zag drie jaar geleden nog vooral techneuten die gerichte concrete toepassingsvragen hadden. Dit jaar lijken er meer architecten aanwezig te zijn. Dus niet langer uitsluitend vragen wat er onder te motorkap zit maar ook de te volgen route.
Wat wil OpenStack zijn, de preferred nummer 2?
Dat in ieder geval, maar we worden nummer 1. Linux is ook nummer 1 geworden.
Heb jij de mooiste baan van de wereld?
Ja!

Na de lunch nam Alan Clark van de OpenStack Board of Directors en SuSe strategy advisor tijd voor een gesprek waar onder andere deze vragen deel van uitmaakten

Wat is het doel van deze dag?
De meeste OpenStack gebruikers en geïnteresseerden kunnen niet naar de grote summits komen. Met deze lokale activiteiten is er wel de mogelijkheid vragen te stellen en kennis te delen. Daarbij zijn de lokale events door de kleinere omvang goed geschikt meer te focussen.
De community blijft alsmaar groeien, ben je daar tevreden over, vooral over de samenstelling?
Wereldwijd zitten we nu op ruim 50.000 leden, dat is goed en laat zien dat de adoptie van OpenStack groeiende is. De mix van de omvangrijke groep is wat mij betreft in orde “they’re doing a pretty good job.” De meesten zijn ook echt actief betrokken.
En voor een dag als deze?
Ik zie ook nu weer dat de opdrachtgevers van de coders meer betrokken raken. Dat is goed, zij zijn de hidden influencers die we van OpenStack weten te overtuigen
Marketingvraag – is OpenStack wel bekend genoeg?
Ach de enduser is niet zo geinteresseerd, die willen gewoon een oplossing die het doet. Dat wil niet zeggen dat we marketing verwaarlozen. De workinggroup marketing identificeert en volgt goede uses cases en deelt die met de communities. Dat is effectiever dan een merknaam lading geven.
Wat staat er volgend jaar op de agenda?
Ik vermoed dat iedereen dan wel door heeft dat je SDN en OS et cetera niet als eilanden kunt zien waar in isolatie iets verandert. Meer samenwerking op platform niveau dus. En ik kijk erg uit naar de vooruitgang bij OPNFV.
Board of Directors is een onbetaalde functie begrijpen we, maar je bent wel permanent in de weer en onderweg , waarom die je dit?
Ik ben inderdaad een simpele vrijwilliger, maar het is wel de beste baan die er is omdat het voor mij de manier is mensen te ontmoeten die zoveel slimmer zijn.

Deze antwoorden sluiten naadloos aan op de algemene indruk die ISP Today van dit event heeft. Dit is nadrukkelijk geen vendor beurs, dit is een community bestaande uit spijkerbroeken en pakken vooral een ding is: leergierig.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.