Opgeruimde kamers

Tijdens een recent gesprek met de medewerkers van Datto Benelux – in de sector onder andere bekend van Autotask en de DR oplossingen – viel de opmerking “je kamer opruimen”. Dat is een opmerking die iedereen vanuit zijn jeugd vast nog wel kent. Maar ondernemers, wat moeten zijn ermee?

De opmerking was bedoeld om aan te geven dat het als MSP loont je zaken voor elkaar te hebben. Een gezonde bedrijfsvoering staat of valt het overzicht hebben over wat je levert. Wat je levert doe je bij voorkeur op een efficiënte manier. Dan ben je minder tijd kwijt of kun je meer klanten bedienen in een zelfde tijdslot, dat leidt tot een betere marge et cetera. Dat was een belangrijke betekenis van die opgeruimde kamer.

Iedereen die te maken heeft met ISO 27001 of NEN 7510 weet dat in het kader van de certificeringseisen die daar bij horen een clean desk policy verplichte kost is. Een opgeruimd bureau voorkomt, net als een gelockte computer, dat klantgegevens niet door onbevoegden kunnen worden ingezien. In het kader van de AVG is een opgeruimde kamer ook een nuttige leidraad omdat daardoor de kans op een datalek wordt verminderd.

Dat zijn twee voordelen van het hebben van een opgeruimd bureau of opgeruimde kamers. Waarschijnlijk zijn het open deuren voor de meeste lezers van ISP Today. Of dat ook geldt voor het volgende voordeel van opgeruimde kamers hebben valt te betwijfelen. Het derde voordeel is eveneens bij Datto ter sprake gekomen. Een van de voordelen van een goede bedrijfsvoering, en dus een opgeruimde kamer, is namelijk dat je dan eerder opvalt als leverancier. Opvallen bij zowel beoogde klanten, maar ook bij partijen die je bedrijf willen overnemen. Het werkt ook de andere kant op trouwens, als je zelf op overnamepad bent dat maakt het de nodige indruk als je zelf een goed geoliede operatie draait, dus als je bureau opgeruimd is.

Die laatste invulling van het begrip “opgeruimde kamer” was nog niet eerder gehoord, maar het klinkt wel heel erg logisch en aannemelijk. Het verhaal bij Datto ging uiteraard niet over de consolidatieslag bij hosters en datacenters, maar je kunt het wel gebruiken om stil te staan bij the next step. Als je je zinnen zet op uitbreiding door overnames of samenwerking, dan wel als je uitkijkt naar een exit, zorg er dan voor dat je je daily business goed voor elkaar hebt.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.