Opvallend datacenter door unieke focus

Op dit moment wordt door de collega’s bij uitgever Sellair, eigenaar van ISP Today de laatste hand gelegd aan het Datacenter en Cloud Dossier 2017. Tientallen datacenters en leveranciers zijn al geïnterviewd. Het eindresultaat zal zonder meer weer een goed overzicht zijn van de belangrijkste spelers en trends in deze bijzondere markt.

De focus van het Datacenter en Cloud Dossier is vooralsnog de Nederlandse markt. Daar zitten de lezers. De meeste leveranciers hebben hier ook minimaal een point of presence voor sales en ondersteuning. Het wil echter niet zeggen dat we alleen maar kijken naar de lokale markt. Lezers van ISP Today weten dat als geen ander. Trends en ontwikkelingen in elk deel van de internetsector zijn zelden uniek Nederlands. Je bent beter voorbereid op de toekomst van deze sector als je enigszins op de hoogte blijft van wat zich elders afspeelt.

Buitenlandse trends

De meest voor de hand liggende voorbeelden van “buitenlandse trends” die ook de Nederlandse hosting en datacenter sector raken zijn Europese wetgeving (GDPR) en de onlangs beschreven vooraankondiging van een cyberrisico meldplicht voor beursgenoteerde bedrijven in de VS. Een andere categorie ontwikkelingen die wellicht concreter is betreft de innovaties bij bedrijven. Als een datacenter diep in de rotsen in Noorwegen gebruik maakt van 100% groene stroom en gekoeld wordt met zeewater is dat meer dan een interessant feitje van een opvallend datacenter (YouTube link). Het laat zien wat elders mogelijk is en uit welke nu nog onbekende hoek concurrentie kan komen.

En dan is er Pharmaserv, dat is een bedrijf waarvan waarschijnlijk niemand ooit heeft gehoord. Het is een in midden Duitsland (Marburg) gevestigde onderneming verantwoordelijk voor facilitair beheer in de breedste zin van het woord. Het zorgt voor al het mogelijke op een terrein in Marburg waar 19 verschillende farmaceutische bedrijven met ruim 5.000 medewerkers zijn gevestigd (als je dat weet begrijp je de naam ook direct). Bij facilitair denken we aan zaken als stroomvoorziening, parkeerbeheer en afvalverwerking.

Een klantgroep

Pharmaserv gaat echter een stapje verder. Het ziet dat de bedrijven (“de klanten”) zwaar leunen op IT en werken met extreem gevoelige data. Denk daarbij patiëntdata, maar ook data van medicijnen die omwille van patenten en de waarde extreem beschermd moeten worden. Dus wat heeft deze facilitator nu gedaan: ze zijn een eigen datacenter gaan bouwen en exploiteren, puur voor de farma sector. Let wel: niet alleen de bedrijven op het terrein. Hoewel dat de meest logische groep gebruikers, worden ook vergelijkbare bedrijven elders in de regio benaderd. De grootste USP van het aanbod is dat het gaat om nieuwbouw conform alle Duitse varianten van NEN7510 en andere standaarden (“onvoorwaardelijke compliancy”).

Een commercieel datacenter puur bedoeld voor een sector. Dat is best opvallend. Het staat haaks op wat we gewend zijn, namelijk dat een datacenter per definitie generiek genoeg moet zijn om meerdere soorten bedrijven te kunnen bedienen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.