Outsourcing – dat kan je raken

Bij outsourcing wordt vaak gedacht aan de werkzaamheden van grote bedrijven die naar lage lonen landen worden verplaatst. Callcenter jobs zijn dan top of mind op de voet gevolgd door IT beheer en ontwikkeling.

Binnen de hosting sector is outsourcing een ontwikkeling waarvan we weten, maar slechts weinigen hebben er dagelijks mee te maken. Dat heeft alles te maken het de diensten hosters en providers aanbieden. Het zijn – afhankelijk van het formaat provider en de marktsegmenten die hij bedient – de klanten of partners hier er mee te maken kunnen hebben. Daarom hebben providers er vooral indirect mee te maken.

Met dat als uitgangspunt is het goed, puur informatief, te wijzen wat er op dit moment in outsourcingland gebeurt. In India, het land waar dit type werk een waarde vertegenwoordigt van $150 miljard (geen typefout!), is namelijk sinds afgelopen zomer een neerwaartse trend zichtbaar geworden. Nu 2017 van start is gegaan en ook de jaarplannen bekend zijn is het duidelijk dat die sector verwacht in nog zwaar weer te komen. De groei van de sector is bijgesteld van 12% naar 8-10%. Ja, dat is nog steeds groei, maar zie even hoeveel minder. De oorzaken heten in de eerste plaats te zijn Brexit en Trump, de vrees en eerste tekenen van meer protectionisme dus.

De EU, en dus ook Nederland zal daar wel, iets van gaan merken. Hoewel het niet in lijn der verwachting ligt dat Indiase callcenters voor veel Nederlandse bedrijven en hun klanten een logisch alternatief is (insert hier maar een opmerking over fake Windows support calls), mogen we wel rekenen op meer aandacht van de IT developpers conglomeraten van het subcontinent om hier ook zaken te doen met de meer kleine bedrijven. Dat is namelijk wat de grote IT bedrijven in India hebben aangegeven. Ze zullen wel moeten, want koersen, omzet en winst van Wipro, Infosys & Co staan enorm onder druk. Ze zien zich min of meer genoodzaakt nu ook op jacht te gaan naar kleinere klussen in deels nieuwe markten. Goed om te weten dat je business en die van het klanten hiermee geconfronteerd kunnen worden. Je kunt er zelfs op inspelen – helemaal nu de prijsdruk weer toeneemt – om je bestaande dienstverlening mee te verruimen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.