Over public cloud hoor je steeds minder

Tot in ieder geval 2015 waren medewerkers van de bekende hardware leveranciers, netwerkoperators en analisten niet te beroerd public cloud als het onvermijdelijke eindpunt voor elke ondernemer en overheid te bestempelen. Wat is daar nu nog van over?

Dat is een van de vragen die je kunt stellen bij het volgen van met Microsoft communicatie offensief. Alle registers worden opengetrokken om de hele wereld te informeren over aanbod gericht op de Amerikaanse markt. Azure Stack voor bijzondere overheden moet het bewijs worden dat Azure jongens en meisjes maar al te goed begrijpen wat dat type klant wil.

Zoals bij Amerikaanse bedrijven gebruikelijk is, is het schermen met leveranciersstatus voor defensie en politie diensten ook hier prominent aanwezig. Sterker nog wat nu in de markt gezet gaat worden (en of dat sneller gebeurt dan de civiele versie?) is een hardened Azure Stack versie alleen voor defensie. Kernstuk van het aanbod is daarbij de hardware en het gegeven dat gaat om private cloud. Dat sommigen artikelen schrijven over de mogelijkheid vanaf de Azure Stack de connecten met de reguliere public cloud Azure is op zich correct, maar zal voor dit type klant weinig relevant zijn. Defensie heeft immers nog wel wat eigen datacenters met dedicated clouds verspreid over het land waar de Azure Stack dozen verplicht gebruik van moeten maken.

Dat AWS ook iets doet voor de Amerikaanse defensie en dat vorm geeft door een eigen omgeving schijnt een van de redenen te zijn dat Microsoft nu zo hard op de trom slaat. “Ook wij bestaan nog en hebben veel beter aanbod” is wat iedereen moet horen. Daarbij moet Redmond opboksen tegen een partij die de CIA van een eigen geheime cloud voorziet en een deel uitmaakt van een consortium dat zojuist een aanbesteding ter waarde van $1 miljard voor Defensie heeft gewonnen en daar veel over communiceert. Uiteraard gaat het in beide gevallen om iets gebaseerd op private cloud.

Wat zowel AWS als Azure niet zeggen is dat ze op deze manier ook wel heel hard werken aan het definitief begraven van de door hen heel luid en nadrukkelijk verkondigde boodschap dat voor overheden publieke cloud de enige oplossing zou zijn. Kijk maar eens goed naar de persberichten die deze twee partijen de laatste twee jaar hebben uitgebracht. Het woord public komt steeds minder voor.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.