Over verzekeringen gesproken

Op ISP Today is in het verleden wel eens geschreven over cyberverzekeringen. Waar dat precies het antwoord op is was toen nog niet duidelijk. We zijn jaren verder en die vraag staat nog steeds open. Cyber is hot, maar een ander soort verzekering claimt nu ook een plekje.

Dat cyberverzekeringen vanuit de VS zijn overgewaaid, althans proberen hier een voet tussen de deur van elke ondernemer te krijgen, is bekend. Dat meer dan 50% van de uitgekeerde sommen in de VS worden aangewend om de advocaatskosten te betalen is een verklaring waarom het hier niet zo aanslaat. De Nederlandse ondernemer ziet er de noodzaak niet zo van in en weet bij het lezen van dit soort kostenvergoedingen ook direct wat er niet klopt aan die business case.

Daar is de nuchtere Nederlandse ondernemer niet de enige, ook elders in Europa wordt het aanbod weinig in overweging genomen. De bestaande verzekeringen op peil houden vindt men voldoende of juist al complex genoeg. En precies dat laatste is nog een reden waarom de cyberverzekeringsverkopers een lastige wedstrijd hebben.

In de Frankfurtse krant FR-Rundschau (uit de regio met het grootste IX en de meeste datacenter nieuwbouw van Europa) staat een artikel over de noodzaak de bestaande verzekeringen van particulieren en bedrijven aan te passen. De redenen die de krant opsomt hebben niets te maken met cyber, maar alles te maken met de natuur. Extreme regenval, de te hoge temperaturen voor de tijd van het jaar, de droogte, het zijn zaken die impact hebben op het wonen en werken. De regenval in en rond Wuppertal van eerder dit jaar heeft bijvoorbeeld meer dan een winkelcentrum onder water gezet. Archieven en serverruimtes zijn ook onder gegaan en dat in een gebied dat weet wat regen is en waar de spullen hoger staan opgesteld. Iet vergelijkbaars zien we met de te hoge buitentemperatuur. Dat leidt tot een extra koelbehoefte wat weer voor een kettingreactie kan zorgen.

Iedere ondernemer en burger moet volgens de krant begrijpen wat er verandert, wat daarvan de impact kan zijn en maatregelen treffen. Een paar blokken onder een serverrack en het verleggen van de bekabeling is daarbij nog relatief makkelijk. Het grootste probleem ligt bij de verzekeringen. Die hebben volgens de krant of wel toptarieven, of ze weigeren de risico’s te verzekeren.

Het weer in Nederland is ook niet meer wat het was. Daarom de subtiele tip: kijk eens of je verzekeringen op dat punt nog wel in orde zijn.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.