Paas provider haalt de kerst niet

Het idee dat cloud providers een goede toekomst voor de boeg hebben was lang iets dat door velen werd aangenomen. Natuurlijk is er iets als concurrentie, maar in principe neemt de vraag naar cloud zo veel toe dat voor iedereen wel een behoorlijke boterham overblijft.

Nee dus. Redelijk onverwachts heeft namelijk gisteren de Duitse PaaS provider CloudControl de handdoek in de ring geworpen. Vlak voor de kerst is surseance van betaling aangevraagd. De in 2009 gestartte onderneming (dus niet een hippe start-up of eendagsvlieg) geeft aan tegen een lastige grens te zijn aangelopen die het bestaande businessmodel compleet heeft uitgehold.

Klanten groeien door en nemen steeds meer services af, maar er is een omslagpunt. Vanaf dat punt gaan organisaties zelf aan de slag, hebben geen externe PaaS leverancier meer nodig. Concreet leidde dat er toe dat CloudControl omzet zag wegvallen door het vertrek van grote klanten en de aanwas van nieuwe klanten vooral ook klanten met minder omzet betekende.

Of het verhaal helemaal klopt zal de komende periode nog wel blijken. Vooralsnog kunnen we onthouden dat ook cloudproviders kunnen omvallen en dat de businesscase voor PaaS mogelijk een extra valkuil heeft.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.