Point of no return IPv6 bereikt

Over ongeveer een week is op 8 juni de Wereld IPv6 dag in Amsterdam. De grote testdag voor het nieuwe internetprotocol versie 6. Naast deze dag zijn er op dit moment regelmatig bijeenkomsten waar ook de nadruk ligt op IPv6. Voor ons een reden om Stichting IPv6 Nederland en Datapulse te vragen naar hun ervaringen tijdens deze events.

“Ik zie dat door de IPv6-bijeenkomsten en de Wereld IPv6 dag er langzaam meer aandacht komt voor het nieuwe internetprotocol,” zegt Mike van de Lindeloof van IT leverancier Datapulse. “Met name vanuit de hoek van de service providers en de hostingbedrijven. Bij de ‘enterprises’ leeft het stukken minder of staat het überhaupt niet op de agenda.”

“Wij zien op de events waar wij presenteren beweging van diegenen die IPv6 moeten gaan uitvoeren,” vertelt Joost Tholhuijsen, voorzitter van Stichting IPv6 Nederland. “Dat zijn nagenoeg allemaal mannen, want het gaat over infrastructuur. Deze ICT-aanbieders zijn flink met de overstap bezig en hebben hun voorbereiding al grotendeels op orde.”

Protocol-eilanden
Op de bijeenkomsten waar van de Lindeloof aanwezig is, vraagt hij vaak aan de IT-verantwoordelijken van dit soort ondernemingen hoe zij tegen het IPv6-vraagstuk aankijken. “Ja, ik heb er wel over gehoord zeggen ze dan, maar ik heb geen idee. Dat moet ik eens aan mijn mensen gaan vragen,” geeft van de Lindeloof als voorbeeld. “Natuurlijk adviseer ik ze dan en leg vooral de noodzaak op tafel. Voorbeelden helpen daarbij erg goed om de bewustwording te creëren. Maar stel dat er de komende jaren eilanden van de twee verschillende protocollen ontstaan, hoe zorg je er dan voor dat je toch bereikbaar blijft voor de gehele buitenwereld en de buitenwereld voor het personeel?”

Voor het eerst van IPv6 horen
Tholhuijsen komt ook regelmatig mensen tegen die nog vrijwel niets van IPv6 weten. “Onlangs was ik op een bijeenkomst op de TU Delft waar ook IT-verantwoordelijken van een aantal gerenommeerde grote bedrijven aanwezig waren. Daar vertelde iemand dat IPv6 helemaal nieuw was voor hem en dat hij er pas drie dagen daarvoor voor het eerst van had gehoord.”

“Ons doel is dat we de komende tijd de partijen over de streep helpen, door aan te geven welke producten en diensten IPv6-geschikt zijn. Bijvoorbeeld als je wil migreren van hostingbedrijf, hoe kan je dan zien wie IPv6 ondersteunen? Of hoe kom je erachter of  nieuw aan te schaffen apparatuur IPv6 geschikt is? We merken daarin ook dat bewustwording dan een bijkomend effect is. Het ‘point of no return’ is overigens wel duidelijk bereikt.”

Grijs gebied MKB+
Van de Lindeloof ziet nog geen grote problemen voor het komende jaar, mits het bedrijfsleven nu wordt wakker geschud. Volgens hem is er nog een groot grijs gebied tussen het kleine MKB en de hele grote enterprises. “Veel kleine bedrijven besteden hun IT uit. Hun hosting- en serviceprovider zal wel IPv6 gaan ondersteunen. De wat grotere MKB ondernemingen hebben vaak al complexere netwerken en worden gedwongen dus zelf ook actie te ondernemen. Als ze er te lang mee wachten om het op de agenda te zetten, dan kan het lastig worden. Het management moeten overtuigen om additionele consultancy in te huren om achteraf IPv6 te implementeren op de pas 6 maanden geleden nieuw aangeschafte en reeds geïmplementeerde IPv4 infrastructuur, is een gemiste kans! Waarom daar nu niet vast rekening mee houden bij infrastructuur projecten. Gelukkig komen de leveranciers steeds meer in beweging, omdat ze zien dat er vraag is naar nieuwe apparatuur en advies.”

Helderheid
Aan ISP’s wil Tholhuijsen graag meegeven dat ze over IPv6 meer naar buiten moeten communiceren. “Bij vrijwel alle ISP’s is er een IPv6-beleid en is iedereen achter de schermen druk bezig met de (voorbereidingen van) implementatie. Maar ze moeten communiceren en zeggen wat ze aan het doen zijn. Deze helderheid is erg van belang naar de markt toe. Bedrijven die een pilot willen doen, moeten weten waar ze terecht kunnen. Er moet tijd zijn om de kinderziektes eruit te halen. Het zou jammer zijn als deze stap wordt gemist, aanbieders en leveranciers straks helemaal klaar zijn, maar de mensen die het moeten gaan gebruiken er dan pas mee aan de slag kunnen.”

Geen paniek
“Er is nog geen paniek wat mij betreft. Nu is er nog voldoende tijd en kan er door bijvoorbeeld het inzetten van een “IPv6 gateway” meer tijd gecreëerd worden. Op die manier kan IPv6 gradueel binnen de eigen IT infrastructuur worden geïntroduceerd met de juiste adviezen en technische implementatie,” geeft van de Lindeloof aan.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.