Providers USA op Europese zoektocht

EvoSwitch heeft onlangs deelgenomen aan HostingCon in San Diego, één van de belangrijkste congressen voor de datacenterindustrie in Noord-Amerika. We wilden ons als Nederlands datacenter presenteren als een aantrekkelijk alternatief. Amerikaanse en Canadese bedrijven hebben namelijk vanwege de taal en de cultuur over het algemeen een voorkeur voor datacenters in Groot-Brittannië en Frankrijk. En daar mag wat ons betreft wel wat verandering in komen.

“Ons doel was duidelijk te maken dat wij een goede partner zijn voor Noord-Amerikaanse hostingproviders”, zegt Eric Boonstra, managing director van EvoSwitch. “Daarbij spelen een aantal  praktische aspecten een rol. De regio Amsterdam is verbonden met vrijwel alle trans-Atlantische datakabels en is daardoor een van de belangrijkste internetknooppunten ter wereld. De Internet Exchanges in Amsterdam (AMS-IX) en Frankfurt (DC IX) zijn de grootste ter wereld. Het datavolume in Amsterdam is dus veel groter dan in Londen of Parijs, terwijl de tarieven zeer concurrerend zijn.”

Boonstra wijst ook op de financiële voordelen: “De huisvestingskosten in Londen zijn vele malen hoger dan in de regio Amsterdam en ook de Britse energieprijzen zijn aanzienlijk hoger. Bovendien zal het kostenverschil tussen de twee regio’s de komende jaren alleen nog maar toenemen. De vraag naar datacenterruimte in London neemt nu al flink af door de sterke overheidsregulering en de extra energiebelasting. In de regio Amsterdam is daarentegen nog voldoende ruimte. Zo kunnen wij zelf bijvoorbeeld in Haarlem tot zo’n 40.000 vierkante meter uitbouwen. Momenteel oriënteren we ons ook op verdere uitbreiding binnen en buiten de regio. Wat het energieverbruik betreft kan EvoSwitch doorgroeien tot zo’n 60 Megawatt. Daarvan benutten we nu pas een klein deel.”

Uit de contacten die wij tijdens HostingCon hebben opgedaan, blijkt dat er veel belangstelling is voor het gebruik van datacenters in Europa en zeker ook Nederland. Veel multinationals en hosting providers willen hun dienstverlening naar Europa uitbreiden en zoeken daarom ook naar een optimale en betaalbare lokale infrastructuur.

Volgens Boonstra heeft het bezoek aan het congres tot interessante contacten geleid. Steve Smith is mede-oprichter en vice-president van het Canadese CakeMail, een snelgroeiend bedrijf uit het Canadese Montreal. Cakemail heeft een web-based e-mail marketing platform ontwikkeld en wil zijn diensten ook in Europa aanbieden. Tijdens HostingCon stelden wij Smith een aantal vragen op video:

Het bedrijf overwoog aanvankelijk vanwege de taal een datacenter in Parijs in te schakelen. Nederland lijkt nu echter de beste papieren te hebben, vooral vanwege de connectiviteit en de kostenvoordelen.


Mark Karsch is is Marketing Executive bij EvoSwitch Netherlands B.V.