Pubquiz vragen en trends

In reactie op een recent artikel over de Brexit impact op dot EU kwam de vraag hoeveel domeinnamen er zijn en of Nederland daar een rol speelt. Het zijn vragen die passen bij een eenvoudige pubquiz en toch blijkt lang niet iedereen die iets doet met IT en websites het antwoord paraat te hebben.

De cijfers

Dat een website bouwer of hoster de twee cijfers niet paraat heeft is geen schande. Zeker voor de eerste is het niet direct relevant. Waarschijnlijk weet hij net als de hoster wel waar hij de antwoorden kan vinden. De dot NL score haalt hij dan bij de SIDN vandaan en voor het totale overzicht zijn er ook de nodige adressen. In hoeverre het real time data is of dat er een vertraging in zit is verder niet zo spannend. Een snelle blik zal opleveren dat er 100en miljoenen domeinnamen zijn. Ruim 5 miljoen daarvan hebben een dot NL, waar een klein land groot in kan zijn.

De dipjes

Traditioneel is er bij de meeste registries een dip tegen het eind van het jaar te zijn. Ook in Arnhem stond de teller eind 2018 in het rood omdat er iets meer dan 6.000 registraties wegvielen. Dat januari 2019 werd afgesloten met een plus van 12.000 maakt de dip goed, maar het blijft een opmerkelijk verschijnsel.

De eindejaar dipjes kunnen overigens veel groter zijn. Dot Net verloor er ruim 60.000, dot Info zelfs 90.000. De absolute aantallen zijn daar opvallender dan de procentuele schommelingen. Al moet worden opgemerkt dat linksom of rechtsom de churn vele malen hoger is dan binnen dot NL. Binnen deze, en heel veel andere, registries lijkt er een jaarlijkse schoonmaak plaats te vinden. Een schoonmaak vanzelfsprekend wel wordt ingegeven door de houders en de registries.

De trends

Wie iets verder kijkt dan dit handjevol cijfers ziet mogelijk een paar trends of bijzondere lijntjes in de grafieken. Daar kun je ook de pubquiz mee vullen. Bijvoorbeeld met de deze vragen: Welke trends zie jij als het om domeinnamen gaat en wie worden de grootste winnaars/ verliezers?

ISP Today denkt dat – ondanks Brexit – dot EU wel eens aan het eind van dit jaar een Top10 notering in handen kan hebben. Wat betreft de verliezers lijkt het een uitgemaakte zaak dat nog enkele dot Brands zullen worden geschrapt, waarmee het hele concept (plus de adviseurs die zich daar op geworpen hebben) kan kapseizen. Bij de gTLDs kan het ook fout gaan. De forse schommelingen in aantallen en de grillige markt in delen van Azië zijn geen redenen voor optimisme.

Is dat logisch of is er een olifant in de kamer die we over het hoofd zien?

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.