Raar geval van whitelisting – Netneutraliteit in het geding?

Hoe blacklisting en het tegenover gestelde whitelisting werkt hoeft op ISP Today gelukkig niet te worden uitgelegd. De meeste lezers hebben er ruimschoots ervaring mee. Daarbij kan het gaan om inkomend verkeer en uitgaand verkeer. Wat het veroorzaakt of triggert is een onderwerp waar veel over gesproken kan worden, maar daar gaat dit artikel niet over.

Waar het hier wel over gaat is een case in Duitsland. Maandag werd een persbericht verspreid van de Duitse hoster Hostsharing.net. Dat is niet zomaar een hoster, maar een collectief dat zich sinds 2000 inzet voor pure hosting, duurzaamheid en een hoog nerd gehalte heeft. Op het eerste gezicht lijkt het op Greenhost, maar dan op een andere leest geschoeid. De exacte verschillen zijn voor de rest van het verhaal niet relevant.

David vs Goliath

Wat wel goed is om te weten is dat Hostsharing de publiciteit niet schuwt. Als een echte David heeft het nu de strijd aangebonden met de Goliath van het Duitse IP landschap: Deutsche Telekom (DT). De reden daarvoor is op z’n zachtst gezegd raar. Het blijk dat DT op klantmodem/router niveau regelt met welke mailservers mag worden geconnect. Dat is actieve whitelisting. Standaard kan elke DT klant met de eigen DT mailservers communiceren en die van de grote hosters in het land (een aantal daarvan is DT dochter). Kleinere hosters zijn default niet in de lijst opgenomen. (citaat: “Im voreingestellten Zustand, also im Normalfall, blockiert der Speedport Router alle SMTP-Mail-Ausgangsserver, die nicht auf der von der Telekom gepflegten ›Liste sicherer Mailserver‹ stehen, durch Blockade des entsprechenden Ports.“) Zij moeten daarvoor per mailserver een verzoek bij DT inschieten.

Klacht

Hostsharing vindt dat absurd en heeft een wildcard voorgesteld. DT heeft die afgewezen, want het zou technisch gezien niet kunnen. Dat klinkt als een iets te makkelijk drogreden. Ook het argument van spam klinkt niet echt lekker. Daar nam Hostsharing geen genoegen mee en heeft een klacht ingediend bij de toezichthouder Bundes Netzagentur. Het vraagt de instantie DT te verbieden misbruik te maken van de quasi monopolie positie en het overtreden van de netneutraliteitsregels.

De zaak stond sinds juli van dit jaar op een laag pitje. Sinds gisteren weten we dat het een echte zaak dreigt te gaan worden. Dat is natuurlijk hoogst interessant. We zien namelijk dat de telecom dinosauriërs in Europa zoals te verwachten viel met mobiele internet de randen van de netneutraliteit opzoeken. Daarover wordt veel gecommuniceerd.

Ingrijpend

Dat ze dat ook bij gewoon vast internet de grenzen verkennen was minder bekend, zeker in Nederland. Het is ook direct wel heel ingrijpend wat DT hier doet, want in principe raakt het de dienstverlening van honderden hosters in het eigen land en buiten de landsgrenzen. Om precies te begrijpen wat de whitelist doet en hoe die werkt zal met de komende tijd wel bekend worden. ISP Today volgt deze rare zaak.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.