Rackspace met 3de ondersteuning … wie volgt?

rackspace640Het bericht dat Rackspace nu ook ondersteuning geeft op AWS diensten is om een aantal reden de moeite van het vermelden waard op ISPtoday. Op het eerste gezicht komt het namelijk vreemd over klanten helpen bij het inrichten en inzetten van een concurrerende dienst. Een outsider (lees: prospect of klant) die zoiets leest kan daardoor een rare indruk van de markt krijgen. Daarom is het goed duidelijk te maken – en Rackspace doet dat in de eigen communicatie ook wel – dat Rackspace al enige tijd reseller is van AWS.

Voor een insider is dat geen bijzondere constructie, maar wederom voor de markt als geheel is het iets dat uitleg nodig kan gebruiken. Ja het zijn concurrenten van elkaar, en ja tegelijkertijd gedraagt de een zich tevens als groothandel en de ander meer als een retailer. Vraag is aan wie we deze uitleg overlaten? Aan AWS en Rackspace? Biedt dit niet ook kansen voor kleinere aanbieders die in de regel een veel persoonlijker contact met de klant hebben hier op mee te liften. Want een ding weten we vrij zeker: als de markt eenmaal doorkrijgt dat je bij met name cloud andere inkoop- en wederverkoop constructies kunt krijgen zal het niet lang duren of ook elders in de keten zal de vraag opdoemen: zeg kan jij ook zoiets voor mij? Dan is het wel zo fijn als je een antwoord paraat hebt. Dus wie volgt?

En dan is er nog een tweede reden bij deze ontwikkeling stil te staan. Wat je vandaag de dag in het IT landschap ziet is een ver doorgevoerde consumerization of IT. De klant kan dankzij slimme web interfaces en user panels, geschikt voor elk device, ook al bij de simpelste vorm van shared hosting het nodige zelf regelen. Dat is feitelijk de standaard en daar is niets mis mee. We weten ook dat Rackspace primair een ander segment bedient dan partijen die zich focussen op shared hosting. Toch mag iedereen in de IT waardeketen zich de vraag stellen welke plek dit soort ondersteuning inneemt. Moeten we het zien als het bewijs dat in (complexe) cloud omgevingen de wel doordachte en mooi vormgegeven web interface toch te beperkt is of is het misschien een indicatie dat de delen van de markt – ook na zoveel jaren cloud ervaring – bewust blijven vasthouden aan managed services.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.