Regelgeving glasvezelaanleg aanpassen

In een gesprek met Johan ter Haar, general partner bij Stratix, vragen we hem naar zijn visie op de glasvezelaanleg op het platteland in Nederland. Volgens ter Haar stagneert daar de aanleg en worden zeer weinig projecten gerealiseerd.

Weinig realisatie
“Er zijn heel veel verschillende initiatieven op de tekentafel, met ingewikkelde financiële constructies waarbij investeerders en partijen die leningen kunnen verstrekken bij elkaar worden gebracht,” vertelt ter Haar. “Maar er zijn maar zeer weinig projecten waar men daadwerkelijk iets gerealiseerd heeft op kleine schaal.”

Afraden subsidies en moeilijke constructies
Hoe kijkt u aan tegen het geven van subsidies of aanleggen in coöperaties?
“Het verschil in aanlegkosten van een glasvezelaansluiting in de stad of het platteland, is ruwweg 1000 versus 3000-4000 euro per aansluiting,” legt ter Haar uit. “Dus je moet een verschil van een paar duizend euro overbruggen. En dat kan je op talloze manieren doen, maar ik zou niet in de eerste plaats denken aan het bij elkaar halen van subsidies of ingewikkelde organisatorische constructies zoals coöperaties van bewoners. Hoe loffelijk dat soort initiatieven ook zijn. Soms werkt het op kleine schaal en het is goed dat er geëxperimenteerd wordt, maar het zal ons niet helpen om 99% van Nederland van glasvezel te voorzien.”

Onderscheid vastrecht en vergoeding diensten
Hoe krijgen we die 99% dekking dan wel?
“Maak een onderscheid tussen vastrecht en een vergoeding van diensten als het gaat om nieuwe glasvezelaansluiting,” geeft ter Haar aan. “Maak dus een differentiatie in dat vastrecht voor de adresdichtheid op een locatie. Kijk naar hoeveel iemand moet betalen, in relatie tot het adres van de betreffende bewoner. Ik denk dat mensen in het buitengebied best bereid zijn om een paar tientjes meer vastrecht te betalen. Daarmee heb je het financiële probleem opgelost.”

OPTA moet keuze maken
De grote moeilijkheid is volgens ter Haar dat de regelgeving daarvoor zal moeten worden aangepast. “Dat is mijn ‘steen in de vijver’. OPTA zal zich erover moeten buigen of ze dit keer de innovatie en de aanleg willen bevorderen, in plaats van concurrentie op de eindgebruikersmarkt met de bestaande middelen.”

Interview door Suzanne FlinkenFlögel, gastpresentator ISP Today en marketing manager bij hostingprovider Byte Internet.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.