Regen, Windstoten en datacenters

Storm_ wiki_Port_and_lighthouse_overnight_storm_with_lightning_in_Port-la-NouvelleDe afgelopen paar weken hebben we regelmatig gehoord over noodweer. Dicht bij huis en veraf was er sprake van de nodige overlast. Toppunt ver weg lijkt nog steeds te zijn die Sydney begin deze week teisterde. Over het directe menselijke leed in die stad gaan we het niet hebben. Wat voor lezers van ISP Today direct de business raakt is het nieuws dat de Amazon cloud in dat gebied gewoon onderuit is gegaan.

Een cloudzone plusminus onderuit krijgen – dat is uitzonderlijk. Nog uitzonderlijker was dat AWS al vooraf een helder signaal had afgegeven aan de klanten dat het misschien toch beter zou zijn niet alles in een cloud locatie te stoppen, maar voor meer spreiding te zorgen. Dat was pal voor het slechte weer echt los ging en had exact daarmee te maken. Dat de AWS zone “down under” niet in een derderangs datacenter is ondergebracht spreekt voor zich. En toch hè, wat zich in een dag daar heeft afgespeeld is best wel vreemd. Connectiviteit, stroom, noodstroom – tot zover het nu bekend is ging het daarmee mis. Gelukkig waren de problemen redelijk snel onder controle.

Voor iedereen die met datacenters te maken heeft moet dit vragen oproepen. Ook als je niet in Australië bent gevestigd. Was hier sprake van drie losse incidenten of was er een soort van kettingreactie? Wat was de link met het noodweer en waarmee precies. Was het de wind of juist de regen (het was in ieder geval niet een aap of koala) die een of meerdere storingen initieerde of zelfs verergerde.

BCM (Business Continuity Management) en nog een heel riedel procedures kun je met die kennis aanscherpen. En dat is zo te zien best nodig. In delen van Nederland en België heeft het immers de laatste dagen ook extreem hard gewaaid en geregend. Dat daardoor geen datacenters buiten gevecht gesteld zijn kan natuurlijk komen omdat alles hier echt super veilig en gedegen is opgebouwd. Het kan echter ook puur toeval zijn.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.