Registrars lijken behoefte te hebben aan gedegen uitleg en goed gesprek over een meet methodiek

VVR640430Eerder deze maand belandde in de mailbox van ISP Today een bericht over domeinnamen. Als er iets tot de basis dienstverlening van een hoster gerekend moet worden het wel het registeren van domeinnamen is en daarmee zou dit nieuws kunnen zijn dat voor de lezers interessant is.

Echter bij het doorlezen van het persbericht van Onepage.website ontstond enige twijfel. Het begon met de titel en daarmee de claim dat 3,5 miljoen domeinnamen in het .NL ongebruikt worden. Dat zou overeenkomen met ruim 63% van alle geregistreerde .NL . Deze cijfers zouden afkomstig zijn van de SIDN en het is een onderwerp dat tijdens de VVR Deelnemer dag in juni ook kort is aangestipt.

Daarna gaat de afzender van het bericht direct over naar simpele websites die aan de .NL namen gekoppeld worden (dat zou een trend zijn?) en daarmee lijkt de suggestie te zijn dat dat voldoende is een domeinnaam van status te laten veranderen. Ongebruikt wordt dan gebruikt. Wat is een simpele website? Is dat de default doorroutering die enkele grote registrars aanbieden en waarvoor de houder, behalve het zetten van een vinkje in zijn klantenpanel, niets hoeft te doen? Is die minimale activiteit het zelfde als een echte nulpagina maken met daarop de melding dat je binnen X seconden wordt doorgestuurd naar de echte site? Hoe zit het met .NL domeinnamen die alleen voor mail worden gebruikt of voor bedrijfsmatige storage en collaboration oplossingen? Het leek zo makkelijk, maar hoe langer je er naar kijkt des te meer vragen kun je stellen over definities, je zelfs de zin en onzin van het onderwerp.

Gelukkig is er de VVR die ons uit de brand kan helpen. We hebben het persbericht voorgelegd met de vraag om een reactie. En raad eens: een groot deel van de vragen die wij zelf hebben ­ en die hadden we niet doorgemaild! – lijkt ook binnen het bestuur te spelen.

Waar men vooral behoefte aan lijkt te hebben is meer uitleg en context. “Laat zien waar die cijfers op zijn gebaseerd en geef een historisch overzicht” is zo te zien de algemene boodschap waarmee VVR op ons verzoek reageerde. Dat klinkt als een impliciete uitnodiging om aan die behoefte bij het VVR bestuur te voldoen: Laten we eens onder de motorkap kijken van de machine die de tellingen gebruikt/ongebruikt doet en daar met de auteur (s) een goed gesprek over voeren.

Wat dat betreft zijn we natuurlijk benieuwd hoe en wanneer dat zal gaan plaatsvinden. Uit het antwoord dat we kregen kwam overigens duidelijk naar voren dat het VVR bestuur het streven naar meer actief gebruik van .NL domeinnamen alleen maar toejuicht.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.