Rijkscloud: Make or Buy?

Het kabinet is van plan een eigen private ‘Rijkscloud’ te bouwen en te beheren. Of dit een goed plan is valt te betwijfelen, want ICT-projecten van de overheid mislukken vaak. Cloud computing experts van Cyso en Previder geven hun kijk op de zaak.

Vorige week maakte het kabinet plannen voor cloud computing bekend. Zo wordt beschreven dat het gebruik maken van een open publieke cloud, zoals die van Google en Amazon, voor overheden niet aan de orde is. Ook kleven er nog risico’s aan vast, bijvoorbeeld dataverlies zoals duidelijk werd na de recente crash bij Amazon.

Sven Visser, commercial director bij Cyso ziet de grote consultancy bureaus al opdoemen en pleit voor het inzetten van Nederlandse MKB-bedrijven, met 25 tot 100 man personeel. “De vraag is of de overheid in staat is out-of-the-box te denken. Ik zou als eerste eens in gesprek gaan met Nederlandse MKB-bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn. Bij deze bedrijven is het mogelijk kant-en-klare private clouds in te kopen en er zit een hoopkennis op dit gebied. Door deze kennis aan te boren ondersteun je als overheid je eigen midden- en kleinbedrijf. Nederland koopt je eigen waar!”

“Het voeren van een eigen regie door de overheid is logisch”, vertelt Pieter de Haer, marketing & productmanager van Previder. “Wij zetten ook vol op cloudcomputing in en dat doet de overheid nu ook. Daarin moet je als overheid de schaalvoordelen zeker benutten. Het fysiek bouwen van een eigen cloud of datacenter is echter niet per definitie de juiste keuze. Je bouwt als overheid ook niet je eigen servers, maar laat dit over aan marktpartijen als HP of Dell. Maar voor de cloud van bijvoorbeeld de belastingdienst kan ik me voorstellen dat je daar wel over nadenkt, omdat je de vertrouwelijkheid van de opgeslagen gegevens wilt waarborgen. Ik durf te stellen dat de privacy in een extern gehoste cloud op hetzelfde- of zelfs hoger niveau kan liggen dan een cloud die in een eigen datacenter wordt geplaatst. Om alles in eigen beheer te doen is een discussiepunt. Zomaar de marktpartijen buitenspel zetten, is niet per definitie een logische keuze.”

Met de strategie voor cloud computing zet de overheid een stap in de goede richting. Volgens de mening van de experts staat het Nederlandse midden- en kleinbedrijf te springen om mee te denken bij de realisatie. De overheid zou gebruik kunnen maken van bestaande kennis in het bedrijfsleven. Is zij in staat om de infrastructuur los te laten en zich te concentreren op de dienstverlening naar burgers of gaat zij (deels) zelf opnieuw het wiel uitvinden?

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.