SafeHarbor is exit en toch is de wereld nog niet vergaan

Independent-IE20160130De afgelopen dagen hebben de kranten er bol van gestaan: het einde van SafeHarbor en het verstrijken van hierdoor veroorzaakte deadlines betekent dat er in Brussel en Washington overuren gemaakt moeten worden om te voorkomen dat er iets heel erg fout gaat.

Wat er precies fout kan gaan is wel bekend: bedrijven die klantdata in de VS laten verwerken of opslaan zijn in overtreding. De VS respecteren immers niet de Europese regels zoals in verdragen en wetten vastgelegd. En wetende dat toezichthouders boetes kunnen uitdelen aan overtreders is het wel zo handig te weten wie wat nu nog wel mag en kan doen. Daarom dat er met veel spanning werd uitgekeken naar de verklaring van de Europese Commissie maandagavond. Zou er dan ondanks alle juridische bezwaren een echte deal met Washington mogelijk zijn. Het antwoord is inmiddels bekend: Nee. Waar de EC mee is gekomen valt tegen. Het lijkt niets meer te zijn dan de aankondiging dat men de komende maanden nog meer inspanningen gaat verrichten tot een deal te komen.

Niet fijn, maar wel de realiteit. Is daarmee sinds nu acuut elke datastroom tussen de EU en de VS een overtreding van de wet? Ja, zeggen sommigen, maar zij vergeten daarbij dat er ook dataverkeer mogelijk is die wel voldoet aan de regels. Dat was al zo, maar dat staat minder in de schijnwerpers. Toegegeven, we hebben het dan ook niet over partijen als social media aanbieders of zoekmachines.

Betekent de huidige situatie dan stagnatie of erger voor bedrijven en IT leveranciers? Op dat punt wordt het spannend. Nee zeggen Europese aanbieders, en in stilte zijn ze wel blij want het uitblijven van de transatlantische deal is gewoon een steun in de rug voor meer business. Ja zeggen met name – zeer voorspelbaar ook – Amerikanen. Daarbij wordt de waarheid veel geweld aan gedaan. Een voorbeeld is de oproep van een groep Amerikaanse bedrijven in Ierland. “geen SafeHarbor 2.0 betekent mega banenverlies in Ierse bedrijven”. Gelukkig zijn er mensen die daar op reageren, zij wijzen bijvoorbeeld op het groeiend aantal DC’s in Ierland. Die draaien extra goed omdat zoveel USA bedrijven in de EU willen zitten om geen last te hebben van SafeHarbor achtige hindernissen. Wie heeft waar last van?

SafeHarbor nieuwe stijl is er nog niet en dat brengt enig ongemak met zich mee. Niet voor iedereen en berichten over de ondergang van de wereld moeten met een korreltje zout worden genomen. Gelukkig zijn er genoeg (Nederlandse) bronnen en tweets van deskundingen die helpen FUD en feiten van elkaar te scheiden.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.