Savvas Bout over DF-IX, de nieuwste internet exchange van Nederland

Het zal de lezers van ISP Today gisteren zijn opgevallen, Nederland is weer een Internet eXchange rijker. Met DF-IX is er een regionaal, not for profit, initiatief gelanceerd dat de regio Den Haag – Rotterdam beter op de kaart wil zetten. We spraken hierover met Savvas Bout, een van de oprichters en bestuurders van de stichting DF-IX.

Het begrip regionaal staat diverse keren genoemd in het persbericht, dat is dus belangrijk, maar wat verstaat DF-IX daar precies onder? Savvas: “het idee achter DF-IX is dat er een directe link is tussen het bedrijfsleven en het internet verkeer in een regio. Als wij er voor kunnen zorgen dat er in de regio Den Haag – Rotterdam meer internet verkeer lokaal wordt afgeleverd werkt dat positief door op het bedrijfsleven. Veel internet providers kiezen nu voor een standplaats van de apparatuur in de regio Amsterdam, omdat dat ook de basis is van het grootste internetknooppunt van het land. In het gebied waar wij actief zijn is een groot aantal bedrijven actief in en met IT en die willen we de mogelijkheid bieden ook hier in de regio te verkeer af te wikkelen. Er is een eigen glasvezelverbinding met Amsterdam om verkeer dat buiten de regio moet worden afgeleverd te faciliteren.”

Het klinkt best wel logisch: de spullen dichter bij huis neerzetten. Gebeurt dat dan nog zo weinig?
“Het inderdaad logisch, niet moeilijk en scheelt nog kosten ook. Het is echter een gewoonte geworden naar de regio Amsterdam te gaan en daar willen we een laagdrempelig en tegelijkertijd goed alternatief op basis van de eigen regio voor bieden. Je kunt het zien als een aanvullende dienst. De carrierneutrale datacenters die nu al participeren in DF-IX kunnen daardoor vanzelf meer klanten aanspreken en het kan ook leiden tot andere diensten.”

Is Edge computing een term die daarbij hoort?
“Dat is inderdaad een van de ontwikkelingen waar we rekening mee houden, maar we willen daar niet de nadruk op leggen. We zijn immers op eerste plaats een enabler en het is aan de klanten de invulling of toepassing te bepalen.”

Een IX succesvol krijgen is een kwestie van veel vraag en aanbod van verkeer op gang brengen. Hoe is daar de houding van de bekende netwerk infra leveranciers ?
“Laat ik voorop stellen dat KPN daar een van de partijen is die ik toejuich, ze discrimineren niet, zijn op veel plaatsen al beschikbaar. Dat kun van andere grote, internationale, carriers niet zeggen. Die komen vaak niet verder dan Amsterdam.”

Komen jullie met dit initiatief wel op de radar van die partijen?
“Juist! Dat is een van de voornaamste doelen van DF-IX. We willen de ondernemers in de regio gelegenheid geven traffic lokaal te verwerken. Daardoor gaat het volume regionaal traffic omhoog en dat is iets dat de carriers zal opvallen. Je kunt het inderdaad een beetje vergelijken met het aanjagen van klassieke vraagbundeling, maar dan de voorfase. Als je veel verkeer hebt in een regio komt er vanzelf een netwerk carrier langs die daar de business en voordelen van ziet.”

Het persbericht is verspreid, hoe is de belangstelling en feedback?
“Zoals kunt zien op de website zijn we al een tijdje up-and-running. We hebben nog weinig aan PR en marketing gedaan. De deelnemers die er nu zijn, hebben allemaal op basis van een e-mail met de aankondiging van het initiatief deze stap genomen. We zijn in de lokale pers of bij de politiek nog niet opgevallen. Dat mag wel veranderen. Steun vanuit de lokale politiek is altijd welkom, ik zie dat toch als een gouden randje op het project.”

Wat zijn jullie ambities, een tweede AMS-IX worden?
“De omvang van een AMS-IX zou ik super cool vinden, maar het is niet de business waarin wij willen zitten. Ik heb passie voor de techniek en vind het leuk te doen, maar wil boven alles een regionale aanbieder van datacenter- en colodiensten zijn.“

Laatste vraag: wie zou je graag willen binnenhalen?
“Dat zijn er meerderen. Andere aanbieders met een sterke regionale binding zijn voor ons interessant. Dat hoeft niet in onze eigen regio te zijn. Partijen in het midden en oosten van het land passen ook goed in het concept om steeds meer met elkaar te verbinden. Daarnaast willen we natuurlijk heel graag dat grote acces- en content partijen mee doen, denk dan aan Akamai, Netflix en zo. Mijn streven is trouwens dit kwartaal de eerste pitch al naar dit soort bedrijven te doen.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.