Sector aanwezig op OHM 2013: 24/7 hacken, knutselen, discussiëren en feesten

Van woensdag 31 juli tot en met zondag 4 augustus vindt OHM 2013 plaats op het Geestmerambacht evenemententerrein even boven Alkmaar. Op dit openlucht technologie festival zullen zo’n 3000 hackers 5 dagen lang hun tenten opslaan. Naast een druk lezingenprogramma in de 4 programmatenten – met onderwerpen variërend van buffer overflow exploits, nieuwe programmeertechnieken, netwerk-beveiliging tot privacy, digitale burgerrechten en onthullingen over de geheime diensten – zijn er allerlei workshops te volgen.

Bomvol programma
Van programmeren tot solderen, van ijzergieten en smeden tot lassen, volgens organisator Koen Martens is er voor iedereen wat wils. “Over het hele terrein vind je daarnaast ‘villages’, waar de bezoekers zelf projecten tonen en workshops of lezingen organiseren. Iedere tent zal voorzien worden van een stroomaansluiting en een netwerkverbinding. Een uplink van 10gb verbind het kamp en de on-site datacenters met de buitenwereld.”

Historisch geworteld
OHM 2013 is de 6e editie in een serie van 4-jaarlijkse kampen in Nederland die hun wortels vinden in de vroege internet industrie van Nederland. “De eerste evenementen werden georganiseerd door de groep hackers rondom Rop Gonggrijp,” vertelt Martens. “De historie van deze evenementen gaat hand in hand met de historie van Nederlands eerste publieke internetprovider XS4all. Het is dan ook niet verrassend dat er onder de bezoekers veel mensen uit de ISP-sector te vinden zijn. Hosters, aanbieders van internet-toegang, peering organisaties en VOIP-aanbieders bijvoorbeeld. Met name technici, maar ook managers met een technische of ideologische inslag. Het experimentele en innovatieve karakter van het evenement is voor veel van zulke bedrijven aanleiding om hun personeel naar het evenement te sturen.”

Privacy en PRISM
Een belangrijk onderwerp dat tijdens OHM 2013 aan bod zal komen is PRISM. “Het recente nieuws over PRISM, het wereldwijd-omvattende spionage netwerk van de Amerikaanse geheime dienst NSA, bevestigd wat hackers en activisten al lang vreesden: in de strijd tegen terrorisme schromen overheden niet om iedereen als verdachte aan te merken. Geheime diensten verzamelen en analyseren alle gegevens van iedereen, in de hoop met patroonherkenning verdachte patronen te vinden. Dat de geheime diensten echter in de praktijk geen wijs kunnen uit al die data, blijkt uit een lezing die gegeven zal worden door een oud-FBI medewerker die dit in de praktijk heeft meegemaakt. Daarnaast zullen er lezingen en workshops zijn waarin wordt aangegeven hoe je je kunt verdedigen tegen te nieuwsgierige overheden, maar ook hoe we nieuwe en meer gebruiksvriendelijke software kunnen maken om ook niet-deskundige computergebruikers te beschermen.” Volgens Martens is het internet gelukkig nog relatief open. “Zeker in Nederland. Net-neutraliteit is hier een wettelijk gegeven, en dat is mooi. Tegelijk zijn er nog een aantal knelpunten. Zo is het wereldwijde root-DNS systeem in Amerikaanse handen.”

Kans voor sector
“De Nederlandse ISP-sector kan, nee moet, zich verzetten tegen de bemoeizucht van de Amerikaanse overheid,” zegt Martens. “De patriot act geeft de Amerikaanse overheid vergaande bevoegdheden om het internet-verkeer van haar burgers af te tappen, zonder concrete verdenking. Ook bedrijven die in Nederland actief zijn, maar een Amerikaans moederbedrijf hebben of in Amerika actief zijn, vallen onder deze patriot act. En daarmee is ook het internet-verkeer van Nederlandse burgers vogelvrij voor bijvoorbeeld de NSA. Het zou wel eens een gat in de markt kunnen zijn wanneer Nederlandse internet-bedrijven expliciet geen Amerikaanse banden aangaan en zo een sterke belofte kunnen maken dat de gegevens van hun klanten veilig zijn. Niet alleen voor particulieren interessant, maar zeker ook voor zakelijke klanten.”

Vriendschappen
“Het is een tamelijk uniek geheel, waarbij de traditionele grenzen tussen consument en producent van kennis vervagen,” vertelt Martens. “De meeste deelnemers doen meer dan alleen maar luisteren naar lezingen. Ook buiten de lezingen gebeurt zo ontzettend veel. Mensen ontmoeten elkaar, en verschillende invalshoeken komen samen en leiden zo tot allerlei mooie projecten en vriendschappen.”

Technisch
Tijdens OHM 2013 wordt er een boel geëxperimenteerd. “Zo zal er een eigen GSM netwerk worden opgezet en is er een tweetal datacenters,” legt Martens uit. “In het ene datacenter – dat is gevestigd in een tuinhuisje – kan eenieder zijn eigen hardware ophangen. Dit tuinhuisje is met 2gbit/sec verbonden met de backbone van het evenement. Het andere datacenter is gedeeld door de organisatie voor de core switches, maar wordt ook door LeaseWeb  gebruikt om een tijdelijk cloud-vps datacenter te draaien tijdens het evenement. Er wordt van alles gedaan met private GSM-netwerken, VoIP en noem maar op. BIT is ook één van de sponsoren en levert bijvoorbeeld 3 kilometer fiber om de uplink aan te sluiten. UPC sponsort een verbinding naar Amsterdam, waar we met 5 peering-partijen afspraken hebben voor bandbreedte. Dus eigenlijk zijn er best veel bedrijven uit de ISP-sector betrokken bij diverse aspecten van het evenement.”

24/7
De charme is volgens Martens ook dat iedereen de 5 dagen op het event kampeert. “Daardoor houdt het inofficiële programma eigenlijk nooit op. 24/7 zijn er wel mensen wakker en aan het hacken, knutselen, discussiëren of feesten.”

Tickets
Wil je zelf op het evenement aanwezig zijn? Tickets zijn te koop op de website van OHM 2013: https://tickets.ohm2013.org/


Foto: James A.T. Rice

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.