Sector moet mobielgevaar indammen

“We leven op dit moment in wat we noemen ‘de nieuwe wereld’, die vol staat met Apple en Android devices,” vertelt Dennis de Leest, Security Systems Engineer bij Juniper Networks. “Er komen een hele hoop gadget-achtige dingen mee. Er staan apps op de apparaten, maar die apps zijn niet altijd op de beste manier of met de beste intenties geschreven. Maar zou je de apps weglaten, dan kom je weer bij een traditionele telefoon uit. Dat wil niemand meer.”

Openheid is bedreiging
Met de komst van smartphones is er volgens de Leest een bepaalde openheid ontstaan, vooral op het gebied van Android. “Ook op de ‘markplaats’ waar je die apps kunt halen. Die openheid vormt een enorme bedreiging. Er gebeurt iets op een toestel waar een gebruiker zelf geen zeggenschap over heeft. Het op kosten jagen van mensen door uitbellen naar dure 0900-nummers of sms-diensten, zijn hier voorbeelden van.”

Gevaren indammen
De Leest geeft aan dat het is zelfs mogelijk is dat je telefoon wordt overgenomen of ook je identiteit wordt gestolen (hijacking). “Dat gebeurt in verschillende gradaties en dat is iets wat we met z’n allen moeten indammen.”

Uitleggen is moeilijk
“Uit meerdere studies blijkt dat de meeste spyware en andere kwaadaardigheden zich verspreiden via WiFi-netwerken. Bijvoorbeeld een gebruiker die uit het vliegtuig stapt en als eerste op zoek gaat naar een WiFi-accesspoint om roaming te vermijden. Die gebruiker kent dat netwerk niet en kan dus ook de gevaren niet inschatten. Dat dit gevaarlijk is, kan je aan een consument moeilijk uitleggen.”

Actie van de sector
De Leest wil dat de sector het gevaar en die zorg weghalen. “Bouw bijvoorbeeld een veilige tunnel vanaf een device naar een bedrijfsapplicatie. Dat we op dit vlak met z’n allen iets voor de markt moeten betekenen, staat als een paal bovenwater. Er moet iets gebeuren.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.