Single Point of Failure (SPOF) en Murphy’s law

BW-stroomaggregaat600360Afgelopen zaterdag is in Gütersloh (Duitsland) iets gebeurd dat eigenlijk niet mag gebeuren: een schijnbaar klein incident in een datacenter met een mega effect. Het is na de brand in 2012 die Vodafone trof en een wezenlijk deel van het mobiele verkeer in Nederland trof waarschijnlijk het eerste incident met een vergelijkbare omvang.

In Gütersloh was geen sprake van brand, maar volgens de pers viel de stroomvoorziening van een datacenter van HostEurope (ex-Telefónica Germany Online Services) uit. Bij herstelpogingen is vervolgens schijnbaar zoveel schade ontstaan dat de betreffende hardware moest worden vervangen. Dat klinkt op zich als een kettingreactie. Vreemd dus dat het niet eerder tijdens tests als een mogelijk risico was opgevallen. Maar duidt het ook niet op het bestaan van een SPOF?

Zonder stroom geen hosting, dat is duidelijk. Vervelend in dit geval: een van de grotere Duitse uitgevers heeft alle publicaties daar staan en zaterdag is een druk moment voor de digitale distributie. Er was duidelijk geen uitwijkscenario waarop kon worden teruggegrepen, hier dus een variatie op het thema SPOF.

Dit was echter nog niet het hele verhaal: het DC is ook belangrijk voor internet, vaste en mobiele telecomdiensten. In Nordrhein-Westfalen (18 miljoen inwoners) was er gedurende 11 uur geen of verminderd DSL, UMTS/LTE mogelijk voor de klanten van O2. Klanten kregen het advies te roamen met e-Plus of te kiezen voor GSM only. Opmerkelijk – en daarmee een derde SPOF – dat dit type dienst in het DC niet beter gescheiden was.

Dit incident was daarmee van een andere orde dan de storing waarmee KPN op vrijdag te kampen had. Daar was namelijk – tot zo ver bekend – geen sprake van een kettingreactie waardoor zowat elk type dienst dat maar in een DC mogelijk is werd geraakt.

Tenslotte: Gütersloh lijkt ook een goed voorbeeld voor de toepasbaarheid van Murphy’s law in de IT, maar het helpt als er meer details bekend worden.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.