Slechte week voor storage bedrijven

Normaal besteedt ISP Today weinig aandacht aan de beurskoersen van bedrijven. Dat is meer het werkterrein van andere publicaties en waarschijnlijk ook vooral interessant voor een andere lezersgroep. Maar soms zijn is de waarde van een aandeel een signaal dat wel aandacht verdient. Vorige week zagen we dat gebeuren.

Afgelopen week zijn er namelijk vijf voorvallen geweest die formeel los van elkaar staan, maar toch enige onderlinge samenhang hebben. De namen die hier bij horen zijn: Snap, AWS, Box, Nutanix en Pure. Wat er met de eerste twee aan de hand was heeft iedereen vast wel meegekregen. Snap is naar de beurs gegaan en schijnt tientallen miljarden waard te zijn. AWS haalde wereldwijd de pers door een deel van het internet kapot te maken.

Box, Nutanix en Pure haalden niet de acht uur journaals, maar zorgden wel voor de nodige sombere headlines in de tech pers en bij financieel analisten. De drie bedrijven zijn beursgenoteerd en kwamen kort achterelkaar met kwartaalcijfers. Eigenlijk waren die nog wel positief. Omzetgroei, meer klanten, meer investeringen, het zou de belegger blij moeten maken. Was dat maar de enige boodschap geweest… Alle drie hebben ook de vooruitzichten voor het komende (beter: lopende) kwartaal met beleggers en financieel analisten gedeeld en daar ging het goed mis.

Elk van de bedrijven is namelijk in vergelijking met alle voorgaande presentaties, roadshows en dergelijke opvallend gematigd. Ze zien allemaal nog groei, maar minder dan de voorgaande kwartalen. Was dat bij een bedrijf het geval geweest was het bij een koerscorrectie gebleven. Maar alle drie hadden dezelfde ondubbelzinnige boodschap. Analisten en journalisten weten niet goed wat ze daarmee aanmoeten. Aan de ene kant lijkt het positief, want het betekent waarschijnlijk meer realisme in de sector (anders gezegd: minder fantasie en leugens). Maar aan de andere kant dringt ook het besef door dat al die storage vendors vissen in een vijver die anders is dat we dachten. Dit leidt tot onzekerheid, de aandelen verloren 8% (Box), 13% (Pure) en 15% (Nutanix) direct in reactie op de afgegeven vooruitzichten. Beleggers die het vertrouwen kwijt zijn in de storage praatjes van de nieuwkomers kregen met Snap ook opeens een nieuwe “veilig haven” voorgeschoteld.

Gebruikers van opslagdiensten (met name de partijen die moeten nadenken over risico’s, zoals overheden en enterprises) hebben vorige week ook het nodige voor de kiezen gekregen. Blindelings in zee gaan met een van de drie genoemde start-ups zal met een blik op de vooruitzichten en koersen even zo onlogisch geworden zijn als gaan voor die ene grote partij met een ongekende beurswaarde en de spreekwoordelijke stagiair achter de knoppen die de boel plat kan leggen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.