Social media gebruik in de zakelijke omgeving blijft grootste valkuil

wombat630Wombatsecurity – en dat is vreemd genoeg een Amerikaans, geen Australisch, bedrijf heeft net een redelijk omvangrijk onderzoek gepubliceerd of phishing. Beyond the phish is het resultaat van analyse van 20 miljoen antwoorden die zijn gegeven op de vragenlijsten die het bedrijf en daarna weer verwerkt. Wombatsecurity is namelijk een van de grootste online cyber security en awareness trainingsbedrijven en voor veel werknemers zijn dit soort online cursussen verplichte kost.

Met een bak vol data valt er vast het nodige te zeggen over hoe makkelijk met in een phishing poging trapt. Dat kan zijn “de gemiddelde” gebruiker maar ook op basis van type werk, leeftijdsgroep et cetera. De twee top-problemen zijn naast voorspelbaar vooral herkenbaar en tegelijkertijd relevant voor hosters. Op de eerste plek staat veilig en verantwoord gebruik maken van social media. Dat is een brede noemer, maar je kunt je afvragen of een wachtwoord als PM tweet doorzetten echt wel zo slim is. Foutje is snel gemaakt en de rest kun je raden. Moet je daar als provider niet voorzichtiger mee zijn?

Op de tweede plek staat het veilig opslaan van of verantwoord vernietigen van data. De onderzoekers zeggen dat daarmee bij 30% van de enquêtes onjuiste of geen antwoorden zijn gegeven, wat hen verbaasd want de enquêtes zijn ook ingevuld door medewerkers van bedrijven die PCI compliant moeten zijn (dat klinkt als retail, e-shopping en dergelijke). Wederom kan elke provider bij dit punt een kritisch kijken naar zijn eigen rol annex voorbeeld functie. Zelfs als je geen klanten met webshops host kan het misschien geen kwaad daar eens het gesprek over aangaan, helemaal als het om data gaat die op hardware staat die onder jou beheer valt. Dat verhaal kun je trouwens bijvoorbeeld combineren met informatie verstrekking over wat jij doet om datalekken te voorkomen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.