Spammers zijn net mensen

Tientallen onderzoeken verschijnen elk jaar waarin de rol van spam en spammers wordt beschreven. Dat spam een vorm van overlast en criminaliteit is weet iedereen. Over spammers zelfs weten we wat dat betreft veel minder.

Honeypot data

IBM X-force, dat is de threat intelligence tak van BigBlue, beheert een groot aantal honeypots en dat doen ze wereldwijd. Men heeft de verzamelde data van zes maanden onderzocht (vast ook weer een IBM Watson achtige methode voor gebruikt), gefilterd, gewogen en dat heeft geleid tot een aantal constateringen. Deels klinkt het bekend, deels is het opmerkelijk.

Werktijden

De belangrijkste bevinding is dat spammer ook weekend houden, want 83% van alle spam wordt op doordeweekse dagen bezorgd. De data is wereldwijd en er is met de indeling van werkweek, weekend in alle landen rekening gehouden. Op werkdagen is het principe “follow the sun” schijnbaar ook bij spamstromen en spammers zichtbaar. Spamgolven starten in Europa rond 5 uur UTC en rond 20:00 houdt het op. In de VS is blijft de ellende dan nog een paar uur doorgaan. Als belangrijke reden voor deze tijdsblokken noemt X-force de beoogde werking van bankmalware, die proberen de spammers tijdens kantooruren bezorgd te krijgen.

Botnets

Spam werkt niet zonder botnets en in principe zouden die 24/7 actief kunnen zijn. Omdat spam steeds vaker en vooral sneller op de radar komt kunnen acties niet ongecontroleerd worden uitgevoerd. Tussentijds tweaken en aanpassen schijnt ook voor de botnetherders en spamverzenders (dat zijn niet per se dezelfde personen/organisaties) heel veel nodig te zijn. Al die inspanningen zijn wellicht een verklaring waarom de spamdruk in het weekend wat lager is.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.