Spannende tijden voor kopers van IT

Wie de generieke tech titels volgt heeft vast meegekregen dat de laatste kwartalen de nodige onrust heerst bij beleggers in tech fondsen. De koersen van praktisch alle bedrijven in die sector zijn hard gedaald, harder dan die van bijvoorbeeld de financials. Het was lange tijd moeilijk de exacte oorzaken aan te wijzen. Het beeld dat inmiddels zichtbaar wordt zal niet iedereen bekoren.

Toen afgelopen zomer de beurzen voor het eerst sinds tijden een flinke klap maakten was de oorzaak voor velen duidelijk. De handelsstrijd of handelsoorlog tussen de VS en de VRC was de enige reden. Dat was een simpele en ook logische verklaring. De koersen van alle aandelen waren immers gedaald en die van bedrijven die afhankelijk zijn van de VRC zelfs nog harder.

Vraag onder druk

Zo rond het eind van de zomer bleef het sentiment voor de techfondsen, in dit geval specifiek de leveranciers van hardware componenten en complete systemen, negatief terwijl de rest van de markt weer lichtjes aantrok. Het verhaal dat de politieke spanning dit veroorzaakte werd onwaarschijnlijker, maar er werd weinig geschreven over wat er meer aan de hand kon zijn. Dat beeld veranderde na het einde van het derde kwartaal. De tech bedrijven die toen de kwartaalcijfers publiceerden kwamen allemaal met het zelfde argument om de tegenvallende resultaten te verklaren. De vraag stond in veel landen onder druk.

Componenten

Iedereen die vorig jaar privé of zakelijk op zoek was naar een nieuwe SSD is het opgevallen. De prijzen voor componenten staat sinds een paar kwartalen onder druk. De prijsval van SSDs is ongekend groot. Natuurlijk speelt het daarbij dat TLC tot goedkopere disks leidt, maar als je naar de informatie kijkt die Samsung, Western Digital en co aan de beleggers beschikbaar stelt leest ook dat er sprake is van tegenvallende vraag en een te grote productie van de schijven. Dat zelfde verhaal zich je terug bij de fabrikanten van de onderdelen voor SSDs.

Wat voor SSDs geldt gaat ook op voor DRAM. Daar weten we sinds een paar dagen dat voor elk type toepassing het eerste halfjaar van 2019 met prijsdalingen van gemiddeld 15% rekening gehouden moet worden. Server DRAM kan zelfs de -30% aantikken. Als redenen daarvoor zegt een groep dat de schaarste van Intel CPUs de voornaamste oorzaak is. De andere groep wijst dat ook bij DRAM de voorraden te groot zijn en de marktvraag over de volle breedte tegenvalt.

Het beeld dat opdoemt is dat van een tech sector waar sprake is van een afnemende vraag. Daardoor zijn de producenten verrast of ze hebben er niet op kunnen/willen reageren. Behalve dat er winstwaarschuwingen zijn afgegeven hebben de bedrijven ook de verwachtingen voor de komende kwartalen bijgesteld, want ze zijn bijna allemaal toch wel erg voorzichtig geworden.

Spannend

Het is lang geleden dat er een vergelijkbare situatie was van meer aanbod dan vraag. Er is nu ook geen ander land met sterk groeiende vraag waar de overproductie makkelijk kan worden afgezet. De logica zegt dat de prijzen moeten gaan dalen. Voor de afnemers van zowel onderdelen als complete systemen kunnen het spannende tijden worden.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.