Sta eens wat vaker stil bij de leeftijd van …

Als IT dienstaanbieder weet je dat belangrijk is over moderne devices te beschikken en die ook altijd up-to-date te houden wat betreft patches. Het maakt daarbij niet uit of je security diensten levert of hosting, je besteedt tijd aan de gereedschappen waarmee je je brood verdient. Wat je daardoor mogelijk vergeet is dat jouw gedrag en aandacht sterk afwijkt van wat je klanten en dienst klanten gewend zijn.

Om die reden is het wel eens goed geconfronteerd te worden met onderzoek naar het doorsnee PC-park van de internetpopulatie. Dat zijn dus computers en andere devices waarmee je klant online gaat en waarmee zijn klanten gebruik van maken. Met dit soort onderzoek krijg je als het ware een spiegel voorgehouden. Het laat enerzijds zien hoezeer de doorsnee IT ondernemer voorop loopt. Anderzijds is het heel vaak een heftige confrontatie met de werkelijkheid. Al die jaren dure overheidscampagnes voor veilig internetten en dat resultaten die weinig reden voor tevredenheid geven.

AV leverancier Avast heeft zojuist een onderzoek (PDF) gepubliceerd dat je voor bovenstaande heel goed kan gebruiken. Het heeft op basis van +155 miljoen anonieme datasets, die het verkrijgt bij de installatie en gebruik van de software een aantal overzichtelijke lijstjes opgesteld. De eerste is de top 20 van meest geïnstalleerde programma’s. Weet daarbij dat het gaat om data uit de hele wereld en dat er sprake is van geïnstalleerd, wat iets anders is dan gebruikt. Ook handig is te onthouden dat AV pakketten buiten het overzicht zijn gehouden.

De top 20 zal menigeen al die rillen. Flash player staat heel erg bovenaan en ook lager staan programma’s die vooral bekend zijn als potentieel kwetsbaar. Dat blijkt verderop in het onderzoek. Maar liefst 48% van de geïnstalleerde programma’s wordt niet up-to-date gehouden. In de top 10 staan alle bekende (of: beruchte) applicaties. Java is in 60% van de gevallen verouderd, Air en Shockwave komen zelfs tot een 90% score. Dergelijke scores helpen verklaren waarom er zoveel botnets, security incidenten, cryptoware besmettingen en dergelijke kunnen optreden.

Er is ook een andere reden om het 16 pagina tellende Avast onderzoek door te bladeren. Dat is omdat het ook in kaart heeft gebracht wat hoe het PC machinepark er uit ziet. Iets meer dan 75% van de +155 miljoen computers heeft 4GB RAM of minder, 80% van de PCU’s is single of dual core. Dat zijn geen typefouten. Als je kijkt naar de leeftijd van computers wordt dat ook wel duidelijk. Slechts 10% van die enorme onderzoekspopulatie is in 2015 of daarna aangeschaft, 28% is ouder dan 8 jaar (in of voor 2009 aangeschaft).

Avast geeft aan dat er regionale verschillen zijn, maar op hoofdlijnen blijft het verhaal voor elk land hetzelfde. Het PC-park is lang niet zo modern, als je wellicht dacht. Dat is goed om te weten als je zelf, of je klanten, web applicaties beschikbaar stellen die vlotjes lopen op een 8 core 64 bits machine. Dan heb je namelijk een referentie configuratie die overeenkomt met, of wordt overtroffen door,  een verwaarloosbare 0,8% van de  computer populatie.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.