‘Stapsgewijs werken aan invoering SDN in datacenter’

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=i9Az55Wj15c&w=630&rel=0]

Software Defined Networking is een term die we de laatste tijd steeds vaker horen. Dat deze term zoveel aandacht krijg is niet gek, want het belooft een manier om het netwerk weer onder controle te krijgen.  Wij vroegen Wim Zandee, Pre Sales Manager bij F5 Networks, naar zijn visie op SDN.

Het is eerste wat bij Zandee opkomt als hij aan SDN in het datacenter denkt, is de aanpak van het heden en verleden waarbij veel mensen nodig zijn om het netwerk up-and-running te houden. “Dan komen er tegenwoordig vragen bij, als: ‘is het netwerk geschikt voor het uitrollen van een nieuwe applicatie?’ Er komen steeds meer nieuwe services bij. SDN zorgt ervoor dat je kunt gaan bedenken hoe je zou willen dat het gaat.”

Als belangrijkste verandering door de komst van SDN ziet Zandee dat de datacenterbeheerder kan gaan kiezen uit een catalogus van services. “Je moet een aantal services gedefinieerd hebben, die je wilt gebruiken en hergebruiken voor verschillende applicaties binnen het netwerken. Dit voorkomt dat je bij het in gebruik nemen van een nieuwe applicatie moet gaan bedenken wat je moet gaan doen, maar dat je een lijst van services tot je beschikking hebt.”

Zandee vertelt dat hij in Nederland enorm veel vragen krijgt over SDN. “Veel mensen zijn zich aan het inlezen wat SDN is. En als je aan bedrijven de vraag terug stelt: ‘wat is volgens jullie SDN?’, dan krijg je veel verschillende antwoorden. De markt is er dus mee bezig en aan het bekijken hoe ze het in de toekomst willen aanpakken. We zien ook de eerste bedrijven die stappen zetten om SDN te implementeren.”

Volgens Zandee gaan we op een infrastructuur uitkomen die volledig geïntegreerd is. “Laag 2 tot en met laag 7 raakt volledig geïntegreerd en georchestreerd. De efficiëntie neemt hierdoor toe en het vergemakkelijkt het uitrollen van applicaties.”

Voor de huidige datacenternetwerken adviseert Zandee een gefaseerde uitrol van SDN. “Kijk naar de mogelijkheden en met welke standaarden je zou kunnen werken. Werk stapsgewijs naar je einddoel toe. Let bij de aanschaf van nieuwe infrastructuur op welke zaken je aanschaft, hoe ‘open’ deze zijn en wat het voor je einddoel betekent.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.