Stop niet alles in de cloud!

Cloud630416De komende twee dagen staat Utrecht weer in het teken van (cyber) security en storage. Twee zaken die steeds vaker in een adem genoemd worden, we slaan immers steeds meer data op en eisen dat dat ook veilig gebeurd

De definitie van veilig is daarbij breed. Wat de een het afschermen van pottenkijkers de hoogste prioriteit geeft is voor een ander minder belangrijk dat zeker weten dat over 10 jaar de data nog leesbaar en verwerkbaar is. En zo is er nog wel een aantal criteria te noemen die gelinkt kunnen worden aan security. Voor iemand die in de IT sector werkt is dat herkenbare materie. De meeste partijen die dataopslag faciliteiten leveren noemen ook standaard een waslijst van zaken die mogelijk zijn, maatregelen die getroffen zijn en kwaliteitseisen waaraan men voldoet. Wat dat betreft komt het echt over alsof de markt aan de aanbodzijde de zaakjes goed voor elkaar heeft en elke kritische vraag goed onderbouwd kan pareren. Ja zou daardoor bijna vergeten dat er links en rechts ook nog wel resten van weerstand tegen cloud zijn.

Om dat in Nederland te vinden moet je heel goed zoeken. Er is weerstand maar die is weinig uitgebreid gedocumenteerd. Hoeveel makkelijk (zij daar iemand vermakelijker?) is dan de situatie bij de Duitsers. Daar is recent nog door een hele serieuze club (“het nationale initiatief voor informatie en internet veiligheid” Nifis) een persbericht (PDF in Duits) dat menigeen aan het lachen zal maken. De titel spreekt boekdelen: “Niet alles hoort in de cloud”. En waarom dan niet? Zaken doen met Dropbox is een zaak waar je goed over na moet denken. Ook al heeft het nu een kantoor in Berlijn en datacenters in Duitsland, feit blijft , aldus het nationale initiatief dat er in 2012 68 miljoen logins zijn gelekt. Met andere woorden: dat was, is en blijft dus een risico. Als je al wat in de cloud wil doen, kies dan uit de lijst van cloudaanbieders die voor Duitse artsen, advocaten en notarissen geldt. Die mogen alleen zaken doen met aanbieders waar de “bijzondere en gevoelige” data gegarandeerd veilig is ….

Overtrokken? Overkill aan kritiek? Je kunt het ook beschouwen als een geluid in de markt dat je moet kennen om er goed op te kunnen reageren.

Overigens heeft dat Duitse clubje nog een mooie uitsmijter: Apple’s OS heeft schijnbaar standaard als optie aan staan dat data naar de iCloud wordt overgeheveld. Dat zijn servers die in het buitenland staan en daarmee overtreedt elke hippe, edoch niet al te digivaardige, Duitse advocaat, huisarts et cetera de Duitse wet.

Nogmaals: je kunt er om lachen of het hoofd om schudden. Je kunt het ook als bagage mee nemen richting Utrecht om de te rooskleurige verhalen over everything cloud beter in perspectief te plaatsen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.