Stoppen met leveren aan hyperscalers

Begin oktober werd er op het Amsterdamse kantoor van een bekende hardware leverancier een bijeenkomst over vergroening en duurzaamheid gehouden. Een van de medewerkers schepte toen iets té nadrukkelijk op over het marktaandeel en voegde daaraan toe dat ze ook als ODM tot de grootsten behoorden.

ODM is een term die op ISP Today de laatste periode frequent is voorgekomen. Het kan worden los gezien van OCP, maar in de praktijk komen ze heel vaak gecombineerd voor. Waar we het dan concreet over hebben zijn datacenters met racks in een andere formaat en met iets dat lijkt op servers, waar waar geen merk en type aanduidingen meer op te vinden zijn. Het voordeel voor de datacenter exploitant (bijna altijd een aanbieder van mega cloud services voor de eigen business) dat hij een echt maatwerk kan krijgen. Maatwerk lijkt in de “gewone wereld” altijd gelijk te staan als een product met een forse meerprijs. In het geval van ODM en OCP is dat juist niet het geval. De hele gedachte er achter is namelijk dat er oneerbiedig gezegd wegwerp servers worden ingezet. De servers moeten wel degelijk gebouwd zijn en 24/7/365 kunnen worden ingezet, maar het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat ze worden onderhouden of van hardware upgrades worden voorzien. Als de economische of operationele levensduur achter de rug is worden ze zonder blikken of blozen uit de racks gehaald en niet meer ingezet.

ODM orders zijn big business en we weten op basis van de Intel en AMD cijfers dat het om tientallen procenten van de markt gaat. OVH is in onze contreien een partij die mede daardoor zo scherpe prijzen kon hanteren. ODM in combinatie met OCP is de basis van de hier meermaals beschreven opmars van de Chinese datacenters. Je zou dus verwachten dat iedereen daar een graantje van wil meepikken. Dat werd de dag in Amsterdam ook bevestigd door iemand op de loonlijst van hardware vendor X.

Zijn opmerking lijkt inmiddels op een andere manier te kunnen worden beoordeeld. Als we namelijk dit bericht mogen geloven dan heeft een andere vendor namelijk bekend gemaakt niet langer als ODM aan de hyperscalers te willen leveren. Als reden noemt HPE de druk op de marges. Tegelijkertijd is het wel genegen op dezelfde maatwerk en/of ODM manier aan kleinere cloud aanbieders en datacenters.

Als je er goed over nadenkt is zou dat wel een hele rare ontwikkeling zijn. Wat de de voorgaande jaren hebben gezien was juist het omgekeerde. De kleine partijen werden niet meer als interessante klantgroep gezien en moesten met minder service genoegen nemen. Maar nu is er dus schijnbaar een partij die zegt “small (er) is beautiful” en de daad bij het woord voegt door te stoppen met leveringen aan bepaalde hyperscalers.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.