StorageOS: kennismaking met start-up die DevOps aan veiligere storage wil krijgen

storageos_screen630415In het Amerikaanse plaatsje Seattle is gisteren een bijeenkomst begonnen, DockerCon. Het is het grote event voor deze community en net als de voorgaande keer – toen nog in San Fransisco – is het uitverkocht. Dat betekent dat ruim 2.000 personen naar Seattle reizen om alles te horen dat met Docker te maken heeft.

Geen nood voor wie er niet bij kan zijn: er zijn live videostreams en binnenkort zijn er in Nederland drie meetups waarin Docker centraal staat (Amsterdam 28 juni en 30 juni, Enschede 12 juli). Je ziet ook elders in Europa de aandacht voor het verschijnsel. Menig stad heeft dit jaar nog wel een paar Docker meetups gepland staan. Dockers en micro services zijn inmiddels zelfs zo belangrijk voor de “reguliere” hosting sector dat het onderdeel is van HostingCon EU, dat op 11 en 12 oktober in Amsterdam wordt gehouden.

Deze opsomming geeft al aan dat ook bij ISP Today en uitgever Sellair containers, annex micro services, op de radar staan. De vraag hoe we het beste op de ze trend kunnen reageren was nog niet beantwoord of we werden via via gewezen op de Britse start-up StorageOS die in Seattle een product launch doet. Dat leek ons een goed startpunt. Een Britse start-up, die komen we in Nederland niet vaak tegen. Het heet een jong bedrijf te zijn, de mensen er achter voldoen amper aan het cliché beeld van een start-up. Ze hebben allemaal direct of indirect aan de IT kant van financiële sector gewerkt. Dat verklaart al voor een deel waarom StorageOS is wat het is.

We spraken Chris Brandon, een van de oprichters, vlak voor hij naar Seattle ging. Waarom storage was het eerste dat we wilden weten. Het lange antwoord over de 100% software defined dienst bevatte onder andere deze drie punten: wij zijn uniek omdat we draaien op de locale node. De belasting op netwerk en appliances is daarmee geringer. Punt twee, we hebben een ander facturatie model. Bij StorageOS betaal je op basis van clusters, niet van servers. Dat past beter bij het huidige gebruik. En bij het derde punt bleek de achtergrond van het team: de uitgebreide encryptie mogelijkheden.

Op dat laatste punt zaagden we Chris door. Allereerst of dit niet juist een horde is voor de markt met StorageOS aan de slag te gaan, encryptie is immers in de praktijk lastiger dan gedacht. Hierop antwoordde hij dat omdat encryptie in de DevOps wereld nog steeds niet door iedereen wordt omarmd dat echt interessante partijen en toepassingen verhindert naar de cloud te migreren. DevOps doen er dus goed aan die barrière weg te halen, kwestie van eigen belang. Met de ervaring bij finance is StorageOS dan ook vast op het gebied van kwaliteit en toetsbaarheid vast ook al heel ver wilden we vervolgens weten. Nou, niet helemaal. Een aantal van de veel gestelde vragen, zoals datalocatie, is schijnbaar met de huidige versie al beantwoord. Met volgende releases worden andere punten geadresseerd.

Klinkt nog steeds best abstract toch? Maar volgens Chris is dat niet erg. De oplossing is namelijk simpel. Op DockerCon vindt de bèta launch van StorageOS plaats. Iedereen kan dan de 30 dagen trial downloaden (en dat zou nu al kunnen via deze link). Chris claimt dat je in minder dan 15 minuten de boel draaiend hebt op je laptop of vm. Makkelijk dus en tegelijk heb je daarmee een enterprise class storage oplossing paraat. Robuust en extra veilig. Daar profiteert iedereen die ontwerpt, bouwt, test en in productie neemt. Voor de eindgebruiker (denk even aan de achtergrond van het team) worden reducties van de storage kosten met factor 8 voor mogelijk gehouden. Dat laatste is moeilijk in te schatten of het echt zo makkelijk in gebruik is: dat gaan we zelf ook eens uitproberen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.