Storagetrends 2018 en communicatie

Het eind van het jaar 2017 nadert en voor menig onderzoeksbureau is dat reden lijstjes te publiceren. Wat waren de hoogtepunten van het jaar en wat kunnen we in 2018 verwachten? Voor hosting en datacenter bedrijven bestaat dit lijstjes uiteraard ook.

Drie issues

Er lijken drie technische issues in aanmerking te komen voor dergelijke overzichten. De hele datacentermarkt is natuurlijk interessant om te volgen. Daarover is in het zojuist verschenen Datacenter en Clouddossier 2017 het nodige te lezen. De ontwikkelingen op het vlak van servers en compute power is een tweede. De derde is storage. Dat lijkt misschien weinig voor de hand te liggen, want storage is niet echt spannend te noemen. Toch verdient storage een eigen overzicht. Dat heeft alles te maken met de absurde toename van data.

Data lakes

We hebben waarschijnlijk allemaal al eens gehoord van data lakes. Een marketing term is het en zo goed als een bewijs van (on-)macht. Een fysiek stuwmeer in bedwang houden kan alleen als je 100% in control bent, dat is bij data stuwmeren niet veel anders. Je wil niet dat de data over de randen klotst en evenmin zit je te wachten op scheuren in de wanden. Een geheel leeg data stuwmeer is ook weer niet de bedoeling, want dan valt er een heleboel stil.

Een storage top 10

Op Enterprisestorageforum is een overzicht verschenen van storage trends. Het lijstje is een interessante weergave. De meeste punten komen bekend voor en de uitleg die wordt gegeven is echt de moeite van het lezen waard. Er zijn twee punten die we extra in de schijnwerpers zetten. Edge computing en Zero tolerance.

Edge computing

Als over edge computing wordt gesproken is storage niet het eerste waaraan wordt gedacht. Men heeft het dan primair over processsing. De storage wordt vaak over het hoofd gezien. Dat is onterecht en wel om het volgende. Het is onvermijdelijk dat edge computing alles in zich heeft om nog meer data te produceren. Data die ook nog eens op meerdere plekken komt te staan en door meerdere partijen benadert en bewerkt zal worden. Denk hierbij aan logistieke of productie processen. Technische gezien is data op meerdere locaties creëren, bewerken en opslaan het geen probleem, alle hardware kan inmiddels worden voorzien van software om daar een oogje in het zeil te houden. Dat is ook hard nodig. Niet alleen is het een kwestie van overzicht, er is ook nog zoiets als de GDPR en data minimalisatie. Storage in relatie tot edge computing en dan specifiek de vraag wie in control is is daarmee een punt dat hoog op de agenda hoort te staan. De agenda van de partijen die de data maken, net zo als van de partijen die de processing en lauwe en koude storage op zich nemen.

Zere tolerance

Het klinkt logisch dat zero tolerance belangrijk is voor 2018. Wat er wordt opgeslagen moet ook goed worden opgeslagen. Dat is een kwaliteitsvraagstuk. Maar zero tolerance betekent ook dat als je er gebruik van moet maken, moet dat ook heel snel kunnen. Dat is eigenlijk weer een ander issue. Waarom deze twee bijeenkomen in een term is ergens wel logisch. Ransomware is de reden aan storage hogere eisen te stellen en de storage strategieën verder aan te scherpen. We zien op de Nederlandse markt inmiddels meerdere leveranciers die richting hun markt (IT partners en afnemers zoals datacenters en hosters) daar actief over communiceren. Merk X geeft aan dat met de eigen software Y, draaiend op appliance Z in een handomdraai de impact van ransomware kan worden teruggedraaid. Een mooie en goede ontwikkeling.

Vreemd genoeg wordt daarover door de internetsector naar de klanten toe veel minder vaak en duidelijk gecommuniceerd. Dat is best wel opmerkelijk. Of daar een goede reden voor is de (potentiële) klanten in het ongewisse te houden is onbekend. Als je met een communicatie bril op kijkt naar de genoemde top 10 zijn er overigens nog wel wat meer vragen te stellen over de manier waarop de sector de afnemers informeert over de mogelijkheden.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.