Streven naar minder servers

Rekenkracht is volgens Vincent Kockx, accountmanager bij Bull, de afgelopen jaren enorm toegenomen. “Je ziet dat in de datacenters van meteorologische instituten en bij de academische ziekenhuizen. We hebben enorm veel opslag en rekenkracht nodig.”

“Ontwikkelingen in datacenters zijn heel nadrukkelijk: opkomende concurrentie (ook de ‘Amazon’s’ die deze kant opkomen), steeds meer aanbieders en toenemende kosten,” vertelt Kockx. “Onlangs las ik een artikel van Gartner, waarin wordt gezegd dat er binnenkort een toeslag komt op energieverbruik in datacenters.”

HPC-technologie beschikbaar
“Het ideale datacenter voor de komende jaren ziet er volgens ons uit als een beperkt aantal, zeer zware VMware servers. Technologieën die we in HPC ontwikkeld zien worden, die dalen nu af naar de commerciële wereld. Doordat je de rekenkracht van dit soort platformen nu beschikbaar krijgt in je datacenter, is een enorm consolidatieslag mogelijk.”

Terugverdientijd
Of de investering in een datacenter daardoor direct lager is, zou Kockx niet kunnen zeggen. “Uiteindelijk zijn de operationele kosten een stuk lager en helemaal als je daarin ‘Green-IT’ (energie- en warmteterugwinning) meeneemt, dan zijn de terugverdientijden heel aantrekkelijk. En daar gaat het om, denk ik.”

Efficiënte computerpower
“Het belangrijkste in het datacenter van de toekomst is, dat je tegen de meest optimale kosten je service aan je gebruikers kunt aanbieden,” zegt Kockx. “En die kosten bestaan natuurlijk uit de vierkante meter prijzen van je datacenter, door de enorme consolidatie heb je eenvoudigweg minder vierkanten meters nodig. Als je zo efficiënt mogelijk met energie kan om gaan, is dat ook natuurlijk direct een voordeel. En aan de andere kant doordat je zo enorm consolideert tot een beperkter aantal servers, is ook je management aandacht voor zo’n omgeving minder nodig. Al met al hebben we daar als gebruikers plezier van, omdat we efficiënter computerpower kunnen gebruiken.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.