Stunten met IP adressen

Hosters en registrars schijnen mee te gaan met de gekte die Black Friday heet. De eerste vooraankondigingen van aanbiedingen heeft ISP Today al voorbij zien komen. Echt heel spannend is dat allemaal niet. Dat in tegenstelling tot een verdwaalde melding van een Duitse hoster, die strooit met IP adressen.

Timing

Om te beginnen lijkt de advertentie campagne van EUserv uit het oosten van Duitsland niets te maken te hebben met Black Friday. Waarom de eigen winteractie op het zelfde moment start is onduidelijk. Waarschijnlijk hoopt men zo meer op te vallen. Of dat ook werkt is een vraag die marketeers mogen beantwoorden. De tekst en opmaak weken in ieder geval genoeg af van alle Amerikaanse vormgevingen om in de mailbox op te vallen.

50 IPv4 adressen cadeau

ISP Today is echter niet het platform om de effectiviteit van campagnes te doorgronden. Wat we doen is wijzen op opvallende ontwikkelingen. EUserv verdient om die reden de aandacht, want wat men als bundel in de winteractie heeft is meer dan een dedicated server met redelijke specs en een IPv4 adres. Het bedrijf levert per server 50 IPv4 adressen. Dat lijkt toch wel een redelijk bijzonder aanbod.

Dat OVH tot een /24 levert is bekend, maar dat is daar de standaardaanbieding, bij de Duitsers gaat het om iets dat als een bijzondere feature wordt neergezet. Dat doet namelijk de vraag opkomen of daar IP4v schaarste soms al nadrukkelijker aanwezig is dan bij de meeste hoster in Nederland. Als je vervolgens de standaard grote Duitse spelers zoals Strato raadpleegt zie je dat die inderdaad 1 IPv4 adres verstrekken. Sommigen hebben de optie extra adressen bij te bestellen heel goed verstopt of het is zelfs onvindbaar.

Nederlandse markt

Dichter bij huis, in Nederland zien we meer variatie. Standaard 1 IPv4, maar bij het dozijn aanbieders waarvan we de websites controleerden was bij velen de optie IPv4 bij te bestellen duidelijk zichtbaar. Wat we dan weer niet tegenkwamen was een hint dat er in het heden of het verleden ooit bijzonder acties zijn gehouden waarbij de klant extra IPv4 adressen kreeg toebedeeld.

Met de onafwendbare schaarste aan IPv4 adressen zou die Duitse actie dus ook wel eens in Nederland kunnen worden gevoerd. Of is het uitdelen van IPv4 adressen iets dat iedereen in de sector tegen de borst stuit?

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.