Subtiele hint van T-Systems

t-systems630Dat T-Systems deel uit maakt van Deutsche Telekom zal de lezer bekend zijn. Voor wie het bedrijf niet kent en voor de eerste keer het logo ziet zal er ook niet meer over twijfelen, de concernkleur is daarvoor te nadrukkelijk aanwezig.

Ook nadrukkelijk aanwezig is de reputatie van alle onderdelen: Deutsche Telekom is heel erg Duits en daarbij kan je een heel rij aan vooroordelen koppelen. In Nederland is het concern ook aanwezig. Deels in de vorm met B2B kant, die onder de paarse vlag vaart en deels in de vorm van de “onderkant markt” hoster Strato, die nog steeds een eigen vlag heeft en daardoor minder overkomt als deel van het semi staatsbedrijf (de Duitse overheid heeft in tegenstelling tot Den Haag nog steeds een flinke vinger in de pap bij de nationale telco, 14% direct en indirect nog eens 17%).

Dat Duitse werd lange tijd gezien als een teken van robuustheid en daarmee een soort van USP. In het logische verlengde van alle ophef die de onthullingen van Snowden met zich meebrachten werd dat puur Duitse zelfs nog krachtiger. Grootschalige marketing acties om de activiteiten die echt alleen maar vanuit Duitse datacenters werden gerund en waar (schijnbaar) geen vreemde mogendheid grip op kon krijgen zijn nu een paar jaar aan de orde van de dag geweest.

Door die enorme aandacht op dat lokale is een regel in het persbericht van maandag is verstuurd extra opvallend. Men kondigt 100 dagen na de start van de eigen public cloud drie nieuwe diensten aan. “Open Telekom Cloud” wordt daarbij uitgelegd als een “Europese public cloud”. Het is nadrukkelijk geen typefout of vergissing. Wat we hier zien is dat DT de aantrekkelijkheid van de dienst wil vergroten. Met CERN als klant van deze dienst is een grote klant aan boord. Voor minder omvangrijke en prestigieuze cloud taken in de EU wil het schijnbaar ook bekender worden. Wat dat betreft is het wijzigen van slechts een woord in de dienstomschrijving zowel subtiel als strategisch relevant.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.