Succesvolle cloud adoptie door Amerikaanse overheid?

US_Capitol_DC_2007-630Als er sprake is van cloud adoptie wordt daarmee bedoeld dat de diensten door de markt worden geaccepteerd en ingezet in de situaties waarvoor ze bestemd zijn. Een van de steeds terugkerende punten van aandacht daarbij moet zijn dat niet elke sector even makkelijk in staat is over te gaan tot adoptie. We lezen dan bijvoorbeeld dat het MKB (hoezo brede term?) achterloopt, of dat de meeste fietsenmakers (een specifiek segment) de kat uit de boom kijken.

Aanbieders hebben jaren geleden al ingezet op een beproefde methode die cloud-twijfelaars moet overtuigen: wijzen naar andere landen om te illustreren hoe zij daar vooroplopen en alle voordelen hebben. Het werken met showcases is wellicht een van de beste methodes om de voordelen van een IT dienst aan te tonen. Je kunt er echt op alles inzoomen van FTE, via TCO tot KTO scores. Helaas is het beeld dat wordt geschetst – ISPtoday schreef daar al eerder over – niet altijd even objectief. Claims dat “alles fietsenmakers in de USA dankzij cloud 50% meer klanten hebben” kom je weliswaar niet tegen, maar er is een specifieke gebruikersgroep waarover nog een hoop onzin wordt verspreid en dat is de overheid.

Overheid en cloud, dat is dan ook wel direct een van de lastigste onderwerpen. Een nationale cloud first strategy klinkt heel mooi, politici hebben er flink mee gescoord, maar hoe gaat dat nu in de praktijk? Recent heeft Tony Scott, hij is de federale CIO, een tipje van de sluier opgelicht toen hem gevraagd werd naar de vorderingen met cloud first bij de Amerikaanse federale overheid. 80% van alle federale IT budgetten gaat dit jaar op aan het onderhouden en in de lucht houden van legacy systemen. Dat percentage is nog groter dat verwacht, over het jaar 2015 werd namelijk gedacht aan 73% (of te wel $58 miljard). Cloud top of mind of topprioriteit, niet echt hè? En het is nog straatlengtes verwijderd van de 60-40 of zelfs de 50-50 verhouding die Scott acceptabel en gezond vindt.

Waarom er maar 20% kan worden uitgegeven aan innovaties waarbij cloud wel een rol speelt? Klinkt wellicht simpel, maar volgens Scott is de “dagelijkse sores” van de IT afdelingen daarvan de schuldige. Tot die dagelijkse sores moet volgens hem gerekend worden dat de IT van een overheidsdienst onder het vergrootglas ligt. Elke misser haalt de pers en zorgt voor nog meer kopschuw gedrag. Dat laatste herkennen we ook in de Nederlandse situatie. Overheid en IT is een onderwerp waar weinig ruimte is voor nuance.

Aan de ene kant kun je nu dus zeggen dat het gras bij de buren echt niet groener is als het gaat om cloud adoptie aan de andere kant van de grote plas. Alle overweldigende succesverhalen neem je – als je dat al niet deed – met een extra korrel zout. Aan de andere kant: als je weet dat 80-20 een bestaande situatie is is een land waar de cloud first strategy al langer bestaat, kun je dan van ze leren om er hier beter op te kunnen inspelen?

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.