Tencent breidt uit – maar niet in Nederland

Wie van de lezers heeft wel eens gehoord van Tencent? Waarschijnlijk zijn het er niet veel en dat is ergens wel vreemd. Tencent is immers naar omvang gerekend het vierde internetbedrijf ter wereld. Dat er een artikel op deze website over gepubliceerd wordt betekent dat het bedrijf iets gaat doen dat voor de Nederlandse datacenter- en hostingsector relevant is.

Groot naar omzet

Alvorens dat te beschrijven eerst nog een korte uitleg over Tencent. Volgens de wiki is het bedrijf goed in het nabootsen van bestaande succesvolle concepten. Met enige fantasie zou je het dus kunnen beschouwen als een Chinese kloon van het Duitse Rocket Internet, dat ook niet verder komt dan copy-paste. Er er is wel een groot verschil: Rocket draait verlies, Tencent draaide in 2015 omgerekend $15,8 miljard omzet en rapporteerde een winst van $4,4miljard. Cijfers die aangeven dat het niet voor niets ergens boven in de top 10 van grootste internetmerken staat.

Expansie

Tencent heeft eind april aangegeven de activiteiten buiten de VRC verder uit te breiden en heeft daarvoor vijf nieuwe datacenter locaties bekend gemaakt. Silicon Valley is zojuist geopend, Seoul, Moskou, Dubai en Frankfurt zullen volgen. Deze vijf locaties zijn gekozen om de regionale markten te voorzien van alles wat onder de Tencent paraplu zit. Die paraplu moet fors zijn, het aanbod bestaat uit onder andere gaming, finance, marktplaatsen, advertising en eBooks.

En Nederland dan?

In het lijstje met Tencent uitbreidingen ontbreekt natuurlijk Nederland, dat met de regio Amsterdam nog steeds claimt de grootste en belangrijkste te zijn. Wie op zoek gaat naar een verklaring zal zien dat Amsterdan wel op de kaart staat, het is een van de plekken waar per ultimo 2016 een service node in gebruik is genomen. Dat heeft dus betrekking op het kunnen connecten met de Tencent cloud. Voor een echte datacenter faciliteit is uitgeweken naar Frankfurt, u weet wel de plek waar ook Alibaba en nog een handvol andere Chinese internet giganten is neergestreken.

Die constatering is even duidelijk als lastig: voor de VRC, de grootste internetmarkt ter wereld, is Nederland niet the place to be. Wat de impact van deze ontwikkeling is zal pas duidelijk worden zodra er onderzoek naar wordt gedaan en vooralsnog lijkt daar nog geen sprake van te zijn.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.