Tenenkrommend maar ook leerzaam: IT bij de ECB

ecbNog niet zo lang geleden was er enige ophef in delen van de sector naar aanleiding van nieuws over een Nederlandse bank (we noemen geen namen!) die in Roemenië een datacenter runt en daarmee de fout in ging. Een oefening liep uit de hand, want de harde schijven konden de luchtdruk die de droge blussing veroorzaakte niet aan of iets dergelijks. Hoe dan ook het datacenter had na de oefening te weinig functionerende harde schijven. Menig lezer van dat nieuws uit de sector zal er om gelachen hebben. Je hoort toch te weten dat zoiets te vermijden is. Maar ja bij de banken zijn ze misschien niet zo heel erg snugger als het om IT security gaat.

De vraag is wat de reactie is na het lezen van het volgende. Daarvoor moeten we gaan naar Frankfurt, naar het hoofdkantoor de ECB, u weet wel de bank die over de Euro’s gaat. De Duitse krant de Sueddeutsche (betaalmuur) heeft een intern memo van die bank onder ogen gekregen waarin staat dat de IT afdeling van de bank op jaar basis 7.000 infecties bestrijdt die door USB dragers zijn verspreid. Het personeel van de bank is in staat USB dragers te gebruiken? Ja inderdaad. Ons geld wordt beheerd door een instantie waarbij dat mogelijk is. Het protocol zegt natuurlijk dat het de medewerkers is verboden, maar de functionaliteit is gewoon aanwezig. Want het is zo makkelijk werk mee naar huis te kunnen nemen. Er wordt met geen woord gerept over de mogelijkheid met encryptie, tunnels en de hele rataplan te werken.

Maar ook aan de andere kant van het netwerk – niet de werkstations maar bij de servers – is het bij de ECB schijnbaar een zooitje. De krant wijst op een weinig gepubliceerd voorval uit 2013 waarbij een brandalarm in de noodlocatie van de ECB de harde schijven door de gasdruk heeft vernietigd.

Wat leren we hiervan: weet dat als je spreekt over alle aspecten van veiligheid de omvang of aard van een bedrijf niets, maar dan ook helemaal niets zegt over de daadwerkelijke digivaardigheden of cyberskills.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.