Ter land, ter zee en in de lucht: datacenters

spacebelt-630415Het lijkt wat erg vroeg voor een 1 april grap dus vooralsnog gaan we uit dat het persbericht van SpaceBelt serieus bedoeld is. SpaceBelt is een dienst van de Cloud Constellation Corporation uit Los Angeles. De namen hinten al waar het om gaat: cloud opslag en wel in de ruimte.

Dat nog niet zo lang geleden een Amerikaans bedrijfje iets riep over datacenters op de bodem van de zee omdat je dan van alle koelingsproblemen was verlost kan hier niet aan tippen. Hoog boven de aarde is koeling nog steeds een issue, maar het idee datacenters in geostationaire banen rond de aarde te brengen is veel meer high tech. De organisatie claimt daarbij (zie link en link) overigens ook nog eens dat het daatbij gaat om “secure network infrastructure of interconnected data centers housed on satellites [that] bypasses internet”. Met andere woorden: wat wij gaan doen is doordat het geen internet is per definitie veel veiliger. Oh ja en hoog boven de aarde zijn er geen staten, toezichthouders en ander engerds die je activiteiten kunnen dwarsbomen.

Met dat soort claims moet de beetje kundige lezer direct afvragen hoe het ook al weer zat met deze claim: “if it sounds too good to be true … “. Als die lezer verder gaat spitten in de historie van het bedrijf stuit hij al snel op een bericht van eerder dit jaar over een geslaagd rondje geld ophalen. We hebben hier te maken met een start-up die al drie jaar nadenkt over dit plan en vooralsnog uitgaat van een operationele status tegen 2025.

Los van alle voorzichtigheid is er wel iets dat positief is: we zien hier het min of meer serieuze plan ontstaan het begrip datacenters een compleet andere betekenis te geven. Thinking out of the box dus. Daarom verdient het initiatief enige aandacht. Nogmaals of het achterliggende idee klopt dan wel zuiver op de graat is weten we niet.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.