Terugblik NLVMUG

nvvmugcollage640400Een week geleden vond in Den Bosch de jaarlijkse NLVMUG bijeenkomst plaats. ISP Today had in aanloop daartoe al aandacht besteed aan het event waarvan iedereen beweert dat het de grootste VMware UG bijeenkomst ter wereld is. Als je dat leest en VMworld kent zal je je wel afvragen: wat is groot – hoe groot kan een lokale activiteit zijn terwijl er op wereldniveau ook het nodige wordt georganiseerd? Of dit jaar de grens van de gehoopte 1.000 bezoekers is gepasseerd is lastig te bepalen. Het complex in Den Bosch was vanaf de ochtend-keynote door Kit Colbert wel goed bezocht. Tegen de tweede helft van de middag nam de drukte zichtbaar af.

Om een indruk te geven kan het beste worden begonnen met de keynote zelf. Onvermijdelijk is dat ook hier demo’s werden gegeven en de nieuwste technische features werden uitgelegd. Een deel van de goed gevulde plenaire zaal vond dat duidelijk interessanter dan wat daaraan voorafgaand werd verteld. Daar ging het veel meer over “waar staan we nu en waar gaan we naar toe”. Colbert bracht dat wel anders, het valt ook te betwijfelen – gelet op de reacties in de zaal – of iedereen de waarschuwingen wel oppikte en begreep. Wat ISP Today die dag over the road ahead noteerde komt neer op: de context waarin VMware wordt gebruikt veranderd en op weg naar de realisaties van zaken als programmable datacenters gaan er partijen en mensen de boot missen.

Na de keynote stroomde de zaal leeg, een deel ging direct door naar de kleinere ruimtes voor demo’s en workshops, de rest – en dat is een paar honderd man – ging richting koffie. Bij een van de koffiestands merkte de uitbater op: “het is nog geen 11:00 en ik heb er nu al 5 zakken bonen door heen gejaagd, in dit tempo haal ik de middag niet!” En dan te bedenken dat er meer koffie en espresso uitgiftepunten waren. Was dit een groep die bovengemiddeld afhankelijk is van cafeïne?

Wie bezoekt dit soort events is een vraag die we voorlegden aan enkele standhouders annex sponsoren. De antwoorden die we daarop kregen liepen uiteen. Rik van PernixData was opgevallen dat hij sommige partijen uit de markt miste. Verron van Tintri, die zelf al heel wat jaren meedraait, wees erop dat dit event inmiddels betaald is. Alleen daardoor is dit geen beurs in Utrecht waar studenten nadrukkelijk aanwezig zijn. Waren het dan allemaal professionals? Zowel Rubin van Atlantis als Jacco van Zerto dachten van wel, waarbij professional niet gelijk is aan een die hard VMware gebruiker. Er waren ook bezoekers die de inkoop of architectuurkant vertegenwoordigden. Dat zag je bijvoorbeeld duidelijk in een van de laatste grote presentaties, waar Nutanix samen met Sligro de implementatie bij die groothandel uitlegden. De meeste vragen gingen puur over de hardware en de specs. Een enkele vraag over het bredere beeld, meer de architectuur van het landelijke Sligro netwerk.

Op voorhand wisten we dat providers, hosters en datacenters niet de grootste groep bezoekers aan dit event vertegenwoordigen. Daarover was ook met de organisatie gesproken. Zouden er partijen uit deze hoek zijn die echt iets gemist hebben deze dag? Ook die vraag hebben we her en der gesteld. Medewerkers van een paar grotere hosters waren wel gesignaleerd wist iedereen ons te melden, maar dat was lang niet iedereen waarop gehoopt was. Desondanks was de kwaliteit van de gesprekken volgens de sponsoren goed. Voor een event dat niet té commercieel wil of mag zijn was het live ontmoeten van iemand waarmee je normaal belt of mailt een goede opbrengst. Een aantal sponsoren liet glunderend weten dat er nog voor de lunch de eerste echte warme leads waren binnengehaald.

Het enige dat we nog niet hebben gehoord is hoe de aanwezigen het zelf ervaren hebben en dan vooral de gebruikers vanuit de internetsector.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.