Teveel politieke bemoeienis verwoest het internet zoals we het nu kennen

Vandaag het vierde videogesprek met Nigel Titley, Executive Board Chairman van RIPE NCC, tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Internet Society Nederland. We vroegen hem wat we van 2012 kunnen verwachten.

Welke grote verwachtingen heb je voor 2012?

“Dat is een interessante vraag. Waar ik zeker van ben is dat we meer politieke bemoeienis met het internet kunnen verwachten. En politieke bemoeienis betekent over het algemeen minder transparantie, meer beperkingen voor het internet, meer beperkingen voor informatie-uitwisseling en minder van het internet zoals we dat nu kennen.”

Dat is een hele gevaarlijke ontwikkeling denk ik…

“Het is extreem gevaarlijk en het is iets waar we allemaal tegen moeten vechten. Diegenen van ons in de technische gemeenschap en iedereen die politiek ook maar iets van invloed heeft, moeten laten weten dat dit het internet zoals we dat nu kennen zal verwoesten.”

Een belangrijk onderwerp om naar voren te brengen. Is er ook nog een positief vooruitzicht voor 2012?

“Natuurlijk. We zullen nog veel goede dingen gaan zien. Het legacy-protocol IPv4 zal verleden tijd worden. Die adressen zijn waarschijnlijk in juni op. Dus tijd voor IPv6. Daar kijk ik echt naar uit. De beperkingen die we met z’n allen de laatste 5 jaar met het oude protocol hebben ervaren, zullen door IPv6 als sneeuw voor de zon verdwijnen. We keren terug naar het internet uit de jaren ’90. Dat geeft een heerlijk bevrijdend gevoel!”

Is iedereen klaar voor die verandering?

“Nee. Ik ben er vrij zeker van dat niet iedereen daar klaar voor is. Ik denk dat het nog een paar jaar gaat duren, waarin ISP’s en vooral ook de eindgebruikers nog niet over de juiste adressering zullen beschikken. Daar zal dan met NAT64 en andere technieken omheen gewerkt worden. Maar ik denk dat iedereen dat zo’n onaangename ervaring zal vinden, dat ze uiteindelijk de overstap maken naar IPv6.”

Interview door Suzanne FlinkenFlögel, gastpresentator ISP Today en marketing manager bij hostingprovider Byte Internet.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.