Tijd voor een raadsel – waarom is iets trending?

Periodiek publiceert Verisign op het eigen blog een overzicht van de meest voorkomende trefwoorden in de .com en .net domeinnamen. Dat levert lijstjes op die best grappig en leerzaam direct zijn, ook al is het niet meer dan een indicatie van trends.

Als hoeder van .com en .net heeft Verisign zich op ruim 300 miljoen domeinnamen. De hoeveelheid analytics die daarop wordt losgelaten is enorm. Over het nut en noodzaak daarvan kan verschillend worden gedacht. Dat het ook lijstjes publiceert van veel gevraagde keywords is waarschijnlijk een van de minst omstreden activiteiten. De lijstjes zijn vooral informatief, waarbij wel moet worden opgemerkt dat het bijhouden slechts een selectie van de nieuwe registraties betreft. Er wordt namelijk alleen maar geturfd als het om een keyword gaat in een Engelstalige domeinnaam.

In het overzicht van oktober komen vier trefwoorden waarvan je makkelijk kunt achterhalen waarom ze zoveel gebruikt zijn. Indy heeft iets met autoraces te maken, Istanbul met de opening van een nieuwe luchthaven. Drug en Marijuana, omdat Amerikaanse staten de wetgeving daarover aanpassen. Drie van de vier trefwoorden zullen zeer waarschijnlijk te linken zijn aan websites die zich vooral op de Amerikaanse markt richten.

In het geval van Istanbul is dat natuurlijk een ander verhaal. Daarom is het ook wel jammer dat Verisign niets publiceert over het gebruik van dit trefwoord in domeinnamen waar ook andere talen dat het Engels voorkomen. De combinatie [Istanbul + Airport] telt namelijk wel mee terwijl [Istanbul + vliegveld] al buiten de boot valt, omdat er een niet Engels begrip in de naam staat. Dat het ondanks die beperking nu al zo hoog in de ranking staat is opmerkelijk. Best wel grappig om te achterhalen hoeveel domeinnamen er in totaal zijn geregistreerd die iets te maken hebben met de nieuwe luchthaven.

Een andere uitdaging is het verklaren van al die andere succesvolle trefwoorden. Waarom zij in de maand oktober zo trendy waren is – met uitzondering van de reguliere begrippen corporation en limited – een raadsel.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.