‘Trots op .nl niet verstoren, maar uitbouwen met elkaar’

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=JkfUJsAgTas&w=630&rel=0]

Gisteren begon in de Rijnhal in Arnhem het zakelijke event ‘Bedrijven Kontact Dagen’. Voorafgaand aan de start was de bekendmaking van de ‘Arnhemse Ondernemer van het Jaar’. Eén van de genomineerden was Roelof Meijer, Algemeen Directeur bij SIDN. Wij spraken hem na afloop van de ceremonie en vroegen hem naar zijn kijk op de reacties die vanwege zijn deelname aan de verkiezing vanuit een deel van de registrar-sector zijn geuit.

Tussen Burgers Zoo en Peeze Koffie in
Hij heeft die verkiezing niet gewonnen, maar vindt dat helemaal niet erg. “Wat mij betreft was het ‘onderneming’ van het jaar geweest als verkiezing, maar die was er niet,” vertelt Meijer voor de camera van ISP Today. “Ik stond op het podium met onder andere Burgers Zoo en Peeze Koffie, dus alleen dat is al goed.”

Semantiek
De reacties die voorafgaand op zijn deelname aan de verkiezing zijn geuit vanuit (een deel) van de registrar-branche, vindt Meijer een semantiek. “Er zijn bepaalde mensen in de branche die het helemaal niet goed vinden dat we dit doen; zeggen dat ik geen ondernemer ben en SIDN geen onderneming is. Dat is een beetje een semantiek. Dat hangt ook af van hoe diegene die de verkiezing organiseren daar tegenaan kijken. Zij kennen onder rechtsvorm, ze weten wat we doen en toch hebben ze ons gevraagd of we hier wilden komen.”

SIDN als organisatie
Toen Meijer bij SIDN kwam was de kritiek van de buitenwereld vooral: ‘Kom toch eens uit die ivorentoren, jullie zijn zó stichting! Wordt nu eens een keer wat zakelijker, bedrijfsmatiger en professioneler.’ Volgens Meijer zijn op dit vlak de afgelopen 8 jaar stappen gezet. “En nu krijg ik dus regelmatig terug: ‘Ja maar, jij bent een stichting! Doe nou toch niet zo raar, doe gewoon je ding en houdt daar mee op,” vertelt hij. “Los van dat dát een slechte strategie is wat mij betreft, merk je dat je geen goede mensen krijgt als je zegt: ‘Dit is wat je moet doen, verder moet je geen ideeën hebben en al helemaal geen ideeën in de praktijk proberen te brengen, want daar zijn wij niet van.’ Dus die twee dingen: professioneel, met de tijd mee, innovatief zijn, maar niet bedrijfsmatig, niet zakelijk, dat gaat niet samen.”

Persoonlijk
Een gevoelige plek bij de algemeen directeur is de schijn van een persoonlijke aanval. “Dat heeft te maken met het feit dat ik ook echt niet vind dat dit om mij gaat,” zegt Meijer. “En dus mensen die dan zeggen: ‘Ja maar, dat gaat toch ook helemaal niet om Roelof’, die raken daar precies het stukje wat ik zelf vervelend vindt. Ik heb niet zo’n dikke huid dat dit allemaal maar langs mij afglijd. Dus ik vind dat wel jammer. Wat me uiteindelijk op het pad houdt, is dat ik weet dat het voor SIDN goed is om aan dit soort verkiezingen mee te doen. Bottom-line zou je zelfs kunnen zeggen: het is free-publicity. Dus we besparen een hoop geld aan arbeidsmarktcommunicatie. Als het goed is help dit ons mensen te krijgen die goed zijn in hun vak en daarmee uiteindelijk is de registrar toch de partij die daarvan profiteert.”

Trots
Meijer is trots op wat SIDN tot nu toe heeft bereikt. “We doen dat natuurlijk niet in ons eentje en ik doe dat al helemaal niet in mijn eentje, ik doe dat samen met een heleboel collega’s. En natuurlijk zit het succes van .nl ook bij onze registrars. En soms is het jammer dat we daarover niet méér met elkaar van zeggen: ‘Wow, dat doen we goed. Wat kunnen we nog beter doen en wat kunnen we nog meer met elkaar bereiken.’ Het is een select gezelschap die er anders over denkt, maar het is wel jammer en verstoort toch een beetje en veroorzaakt ruis. Terwijl we vooral iets hebben waar we trots op moeten zijn en wat we verder kunnen uitbouwen met elkaar.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.