Twee details van de marktgroei voor servers

Zoals recent is aangegeven op ISP Today is het lastig een echt betrouwbaar beeld te krijgen van de markt voor servers. De cijfers die hardware vendoren geven en de calculaties van de twee grote onderzoeksbureaus sluiten niet goed op elkaar en welk deel van de ijsberg precies onder water zit is niet te zeggen.

Een methode om de echte omvang van deze nog steeds groeiende markt beter te kunnen inschatten is te kijken naar de productie van Intel (nog steeds de onbetwiste marktleider voor server CPU’s). Dat levert op dat enkele tientallen procenten van die productie niet kan worden toegerekend aan de bekende producenten. Aha, zeggen dan de OCP promotors: zie hier dat is de omvang van de OCP markt.

Een andere manier is gebruikt door TrendForce. Dat onderzoeksbureau richt zich op de cijfers van geheugenchips. Op basis van die componenten verwachten deze analisten een mondiale markgroei bij servers voor 2017 van 3,8% (Noot: TrendFroce meet aantallen, niet omzet). De verdiepingsslag die vervolgens wordt gemaakt is bijzonder en leidt tot twee opmerkelijke details.

Ten eerste : de markt voor ODM servers groeit dit jaar 9,2%. Alleen al dat cijfer geeft aan dat de groei voor de bekende merken in bijvoorbeeld EMEA dus zeer waarschijnlijk minder zal zijn dan de 3,8%. Dat is geen fijn nieuws voor iedereen met verkooptargets. De link tussen ODM en OCP is helaas in het laatste TrendForce rapport niet toegelicht.

Tweede punt: China is de grootste markt voor ODM servers geworden. Huawei, Lenovo, Inspur, Sugon en andere merken die in Nederland nog onbekender zijn zullen voor de 13% volume groei (!) van de cloudplatforms en datacenters van Baidu, Alibaba en Tencent gaan zorgen.

Als de bevindingen van TrendForce kloppen dan gebeurt er op de Chinese markt voor cloud en datacenters echt zo veel meer dan we hier via de reguliere kanalen mee krijgen. Jammer dat er zo weinig details over gepubliceerd worden.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.