Twilio aandeel crasht door afhankelijkheid van een grote klant

Afgelopen week heeft op beurs van New York een opmerkelijk en  leerzaam drama plaatsgevonden. Het aandeel van een veelbelovende cloud partij, Twilio, werd ongehoord hard afgestraft. In een dag – eigenlijk binnen een paar uur – verdampte 27% van de waarde. Wat is daar aan de hand?

Twilio is geen cloud hoster, maar knutselt software in elkaar waarmee cloud based communicatie kan plaatsvinden. Dat zou een goede gezonde groeimarkt moeten zijn. Het bedrijf is ook niet zomaar naar de beurs gegaan, de verwachtingen waren in juni 2016 ook heel gunstig, iedereen was er van overtuigd dat dit type communicatie heel groot gaat worden. Het aandeel ging de eerste dag ook als een raket omhoog, 92% waardevermeerdering in 1 dag – zelfs met Bitcoin haal je dat niet. Wederom: wat is daar aan de hand?

Zowel de stijging 11 maanden geleden als de implosie deze week zijn terug te voeren op een simpel feit, om precies te zijn 1 klant. Twilio is namelijk heel erg afhankelijk van een bepaalde klant, een bedrijf dat wereldwijd iets doet met quasi taxiservices en daarbij vaak de pers haalt. Dat bedrijf was bij de IPO goed voor 17% van de omzet van Twilio en dat is daarna gedaald tot 12%. Die 17% werd gezien als een teken van kracht, Twilio was een van de onmisbare enablers van die taxiservice. Daarmee was een behoorlijk deel van de inkomstenstroom en ontwikkeling veilig gesteld dacht men. Helaas is daar weinig van uitgekomen. De grootste klant heeft namelijk aangegeven die afhankelijkheid niet op prijs te stellen en aan risicospreiding te gaan doen.

De boodschap is duidelijk. In deze tijden, waarbij alles en iedereen disruptive wil zijn, is het meer dan ooit zaak niet té afhankelijk te worden van een grote klant, helemaal niet als dat een klant is met torenhoge ambities. Waak er voor dat disruptieve bedrijven faciliteren niet je eigen ondergang inluidt.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.