Unisys: Nederlanders maken zich veel meer zorgen om veiligheid

Wereldwijd lijken burgers zich de afgelopen jaren meer zorgen te zijn gaan maken over de eigen veiligheid. Zonder moeite kan daarvoor een flink aantal redenen worden genoemd. Stappen die zijn genomen benoemen is al iets lastiger. Dat beeld gaat ook op voor Nederland. We zijn zelfs het land waar sinds 2014 de zorgen het meest zijn toegenomen.

Unisys stelt vast en rapporteert

Dat is in ieder geval het beeld dat Unisys schetst. Het Amerikaanse IT bedrijf heeft wederom in een groot aantal landen onderzocht hoe veilig de burger zich voelt. Nederland is een van de land die in dat onderzoek is meegenomen. Er is zelfs een Nederlandse editie van het onderzoek dat over ons land gaat. Het complete onderzoek is uiteraard in het Engels beschikbaar gesteld.

Alles is betrekkelijk

Nederlanders maken zich sinds de meting van 2014 veel meer zorgen. De overall score van het land is met 59 punten toegenomen tot 125. Die toename is bijna een verdubbeling en toch staan we nog steeds op de laagste plek. Consumenten in andere landen maken zich noch altijd veel meer zorgen. Duitsland scoort bijvoorbeeld 131 punten en Belgen komen tot 152 punten.

Internet en Vertrouwen

Uiteraard is onderzocht op welke terreinen de Nederlander zich minder veilig voelt dan een paar jaar geleden. Die bevindingen zijn absoluut relevant voor de gehele IT sector. ID diefstal neemt namelijk een tweede plek in na terrorisme. 44% zegt zeer of erg bezorgd te zijn als het gaat om het verlies, misbruik van persoonlijke data. Je zou op dit punt een sterke linke verwachten met internetveiligheid, maar toch wordt dat maar door 29% genoemd. Unisys komt zelf met de conclusie dat deze twee scores een hint zijn dat de Nederlander minder vertrouwen heeft in de partijen waar zijn persoonlijke data is opgeslagen. Dat zou best wel eens kunnen kloppen en als dat het geval is luidt de onvermijdelijke vraag: wat kan de provider die de webshop van de lokale fietsenmaker host daar aan veranderen?

Vertrouwen is in deze context de optelsom van alles dat alle schakels in de keten doen om data veilig te houden. De Nederlandse consument lijkt daar zijn twijfels over te hebben. Dan is het aan elke individuele schakel er voor te zorgen dat hij zijn zaakjes wel voor elkaar heeft. Een hostingprovider is zo’n schakel.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.