United Internet stoot deel hosting af – dat is best belangrijk nieuws

640415-unitedinternet_logoWaarschijnlijk is het de meesten ontgaan, maar er was meer aan de hand dan presidentsverkiezingen aan de andere kant van de grote plas. Er was zelfs iets dat dichter bij huis gebeurde, in Duitsland, een rechtstreekse link heeft met hosting, ook op de Nederlandse markt.

Warburg Pincus, voorheen onder andere eigenaar van Ziggo heeft United Internet namelijk €450 miljoen overhandigd. In ruil daarvoor krijgt het een derde van de aandelen in 1&1. Alle hostingacitiviteiten van United Internet zijn daartoe in een aparte onderneming ondergebracht (wat deed KPN ook al weer met de datacenters?) 33,33% daarvan is dus voor de WP, dat niet echt de reputatie heeft van langdurige investeringen. 1&1 is in vele landen actief, maar ook iets als Sedo maakt deal uit van die nieuwe onderneming die op papier €2,5 miljard waard zou moeten zijn. De ex CEO van Deutsche Telekom en daarna van Ziggo, de Duitser Rene Obermann die de deal schijnbaar heeft voorbereid wordt deze keer niet de CEO, maar wel lid van de RvC.

Waarom deze stap wel even wat aandacht mag is natuurlijk de geschatte waarde van deze internationale hostingspeler. Daarnaast speelt er in de markt ook nog steeds dat Host Europe te koop zou staan, als was daar het laatste bericht van dat door Brexit de gehoopte prijs door niemand werd geboden. Ook niet door United Internet, dat nu dus zelf een stap zet door een deel van de business in de etalage te zetten.

Wat zegt dat over de levensvatbaarheid van hosters met een doorsnee aanbod (weinig maatwerk, weinig cloud en veel domeinnamen) en relatief veel overhead in de vorm van landenvestigingen en personeel?

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.