Update over groen en duurzaamheid bij datacenters

In 2017 heeft ISP Today diverse keren over vergroening en duurzaamheid geschreven. Met het einde van het jaar in zicht is er nog een keer reden hier de lezers over te informeren. Meer in het bijzonder mate van vergroening en de stand van zaken in Brussel.

De mate van vergroening

Elke datacenter exploitant die het afgelopen jaar door ISP Today, of de collega’s van het Datacenterdossier.nl is gesproken geeft aan dat zijn/haar gebouw al best heel erg groen is (of woorden van die strekking). Er wordt door velen gewezen op het terugdringen van de CO2 uitstoot. De meerjarenafspraak tussen bedrijven, vertegenwoordigd door Nederland ICT en de rijksoverheid die golden voor de periode tot 2020 zijn ook gehaald. Dat is een mooie en grote stap voorwaarts.

Maar is de sector daarmee ook echt duurzamer of groener mee geworden? Op die vraag kun je vooral off the records antwoorden krijgen die tamelijk onthutsend zijn. Groen willen overkomen door een paar auto’s te vervangen en je handtekening te zetten onder een stukje marketing dat iets voorstelt over het afstaan van restwarmte wordt door partijen zelf kritisch beoordeeld.

Diesel en Accu’s

Echt werk maken van vergroening betekent onder andere dat er ook kritischer wordt gekeken naar de hoeveelheid diesel die wordt verstookt om de noodstroomgeneratoren te testen. In Nederland wordt The Green Bay naar verwachting de eerste partij die noodstroom uit kingsize accupacks gaat halen en niets meer met diesel te maken wil hebben. Een interview met CCO Gerben Ouwens van dat datacenter in wording, verwachte bouwstart Q1-2018, is in het Datacenter & Clouddossier 2017 te lezen.

Accupacks om een datacenter in de lucht te houden zijn geen theorie die voor het eerst gaat worden toegepast bij The Green Bay. Bij onze Oosterburen, meer specifiek in Braderup, Nordfriesland, draait het datacenter van Windcloud ook al op die basis. Daar staan twee zeecontainers ingericht door Bosch met heel veel noodstroom capaciteit om een derde container gevuld met 50 racks van duurzame energie te voorzien. (promoclip van Windcloud is in het Duits)

Brussel

Wat we in Zeeland en Nordfriesland zien sluit naadloos aan op wat Brussel wil. Alles en iedereen, burgers en bedrijfsleven, moeten zorgvuldiger omgaan met energie en de netto efficiency verhogen. Afgelopen dinsdag is daarover in het Europees Parlement gestemd en de lat is fors hoger gelegd.

In de EU moet tegen 2030 de energie efficiency met 40% ten opzichte van nu zijn verbeterd. Meer efficiënt is niet hetzelfde als zuiniger, maar is toch een vooralsnog onmogelijke opgave, zeker voor datacenters. Als je echter kijkt naar wat er met van duurzame energieopwekking (ook voor noodstroom!) mogelijk is dan zal uit doe hoek een groot deel van de oplossing moeten komen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.